Svaštara

Antibebi pilule neće biti samo za žene: Uskoro stiže ova kontracepcija i za jači spol

Skoro milion dolara od Fondacije Bil i Melinda Gejts pomoći će da bude otkriveno da li je neka od već postojeći tableta pogodna za mušku zaštitu

Advertisements

Istraživači škotskog univerziteta nadaju se otkriću u svom dugom projektu pronalaženja muške kontraceptivne pilule, zahvaljujući doniranih više od 900.000 dolara, koji su im omogućili da prouče da li neki od već postojećih lekova imaju potencijal.Novac potiče od Fondacije Bil i Melinda Gejts, koja već dugo ulaže u projekte planiranja porodice žena u zemljama u razvoju i omogućvanju njihovog većeg pristupa kontracepciji.

Sada su uložili u mušku pilulu, nakon što su globalne studije pokazale da ih muškarci u mnogim zemljima bi rado uzimali kada bi postojale.

Nakon donacije od 929.585 dolara namenjenih za period od dve godine, na Univerzitetu u Dandiju istražuju da li neki od postojećih lekova ili hemikalija mogu da utiču na određena ponašanja sperme.

– To se odnosi na uticanje na mogućnost da plivaju do ženskog reproduktivnog trakta i ćelijski proces u glavi spermatozida moraju da se dogode da bi ćelija mogla da stigne do jajašca. Naše istraživanje pokazalo je da takve pilule već postoje – rekao je dr Pol Endrus, direktor operacija.

U nekoj od već postojećih tableta veruju da se krije mogućnost muške kontraceptivne pilule Foto: Pixabay
Takođe, tim u Sjedinjenim Državama objavio je da su u toku probe nešto tradicionalnijeg istraživanja – hormonskog gela. Muškarci bi koristili gel koji upija koša na njihovim nadlakticama i ramenima, sa progestinom, hormonom koji se koristi za žensku kontracepciju i testosteronom.

Ranih 1640-tih godina postojala je muška kontracepcija napravljena od životinjskih iznutrica, koja je dolazila sa instrukcijama na latinskom da bude oprana u toplom mleku kako bi se izbegle infekcije.

Mada današnji kondom izgleda malo drugačije i veće je dostupnosti on je osnovni koncept blokiranja sperme.

Potraga za muškom kontraceptivnom pilulom traje od 1950-tih, kada je bezuspešno počela, odmah nakon izuma ženskih antibebi pilula.

Raniji prsitupi muškoj kontracepciji su dosad bili hormoni i steroidi kako bi se zaustavila proizvodnja sperme, ali to nije dalo dobre rezultate jer je imalo neželjena dejstva, od gomilanja kilograma do akni,pise Telegraf


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh