Svaštara

IMAM 30, A MOJA SESTRA 33 GODINE: Jako je se PLAŠIM jer mi već 10 godina radi STRAVIČNU STVAR

Moja sestra ima 33 godine. Ja imam 30 i ona me prestravljuje.

Sestre - Net.hr

Advertisements

Tako svoje pismo počinje anonimna čitateljka koja se za pomoć obratila psihoterapeutu Erin na portalu “Ravishly”, a njen problem naišao je na veliki odjek. Ovako on glasi:

“Osjećam se potpuno nesigurno i ugroženo kada je moja sestra pored mene. Kad smo bile male, redovno je sebe grebala i ujedala, pa bi onda govorila majci da sam joj to ja uradila. I dalje se sjećam kako bi se zacenila smijeha dok se majka drala na mene i kažnjavala me. Onda su joj stavili protezu i majka je konačno shvatila da samu sebe ujeda a mene lažno optužuje. Onda je prešla na to da mi cijepa domaće zadatke.

U godinama koje su uslijedile, njeni načini mučenja mene bili su sve gori. Prijetila je da će mi ubiti psa jer joj smeta. Kad sam joj rekla da bolujem od kancera rekla mi je da se “ne trudim dovoljno da ozdravim”, i da izmišljam.

Živjela je sa našom majkom dok nije napunila 31 godinu. Nije plaćala ništa i svu zaradu trošila je na svoja zadovoljstva, a onda je upoznala dečka na internetu i preselila se kod njega. Majku je ostavila u dugovima jer moja sestra ne samo da joj nije davala pare, već joj je i uzimala njenu ušteđevinu.

Otac i majka je i dalje opravdavaju predamnom i trpe njeno ponašanje jer im prijeti da im nikad neće dovesti unuče ako se ne ponašaju kako je njoj po volji.

Redovno govori da je ona propala jer sam ja po svaku cijenu htjela da napredujem. Preselila sam se u drugi grad zbog boljeg posla, išla sam na fakultet i time je “napustila”, i sada sam uspješna dok ona, kako kaže, trune, jer je žrtvovana zbog mog uspjeha.

Prošlog mjeseca je prestala da razgovara sa mnom i bilo je divno. Nažalost, nedavno je opet počela da komunicira, tačnije, da mi šalje slike svog sina. Pokušava da preko njega ponovo uđe u moj život.

Pet godina idem kod terapeuta zbog njenih manipulacija i laži kojima sam izložena cijelog života. Plašim je se. Ja sam uspješna, odrasla žena sa divnim brakom. A plašim se svoje starije sestre.

A ovako glasi odgovor terapeutkinje Erin.

– Nijedan član porodice nema pravo da te maltretira samo zato što ste porodica. Možda djeluje zastrašujuće postaviti granice okolini i primoravati ih da ih se pridržavaju, ali to mora da se uradi kako bi se prekinule toksične veze.

Sva ta krivica koju osjećaš zapravo je bes koji pokušavaš da ugušiš u sebi. Imaš puno pravo da budeš ljuta na nju. I imaš puno pravo da postaviš granice dokle smije da ti priđe. Uspjela si da zasnuješ svoju zdravu i sretnu porodicu, sada imaš zadatak da je očuvaš.

Ne sumnjaj u sebe kada pomisliš da treba da udaljiš sestru od svoje porodice. Tvoj instinkt da se izuzmeš iz nezdravog okruženja je potpuno opravdan”, piše “Espreso“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh