Svaštara

Zašto nakon pranja zuba hrana ima drugačiji ukus?

Ako ne znate zašto razmišljamo o ovom pitanju, sve što treba da uradite jeste da operete zube i odmah popijete, ili pojedete nešto. Grozno, zar ne?

Pasta za zube - Ženski kutak

Advertisements

U zavisnosti od toga koju pastu za zube koristite, za drugačiji ukus jela i pića možete da zahvalite natrijum lauril sulfatu. Ova hemikalija se dodaje u zubne paste kako bi se stvorila pijena i kako bi se pasta lakše širila kroz usta. Natrijum lauril sulfat je takođe važan sastojak u deterdžentima, omekšivačima, bojama, laksativima i insekticidima, piše “National geographic“.

Dok surfaktanti čine pranje zuba mnogo lakše, oni su zaduženi i za mnogo više od samog nastanka pijene. Ove hemikalije prave zbrku sa našim čulom ukusa na dva načina. Kao prvo, one suzbijaju naše receptore koji osjećaju slatkoću i tako spriječavaju našu sposobnost da pokupimo slatke note hrane i pića. I kao da to nije dovoljno, takođe razbijaju i fosfolipide na našem jeziku. Ovi masni molekuli koče naše receptore za gorčinu i zadržavaju gorke ukuse dalje od nas, ali kada ih razbiju surfaktanti iz zubne paste, gorak ukus se pojačava.

Dakle, sve što jedete, ili pijete nakon pranja zuba, imat će manje slatkog, a više gorkog ukusa. A kako ovo može da se spriječi? Jednostavno, zato što vam nije potrebna pijena za dobro pranje zuba, a postoje i paste koje ne sadrže u sebi natrijum lauril sulfat.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh