Svaštara

Savršenstvo: Bijeli macarons s narančom

Macarons su poznati i omiljeni diljem svijeta, a proizvode se u venecijanskim samostanima još od 8. stoljeća. Tijekom renesanse ovi ukusni kolačići stigli su u Francusku 1533. godine povodom vjenčanja kraljice Catherine de ‘Medici i Henryja II…

Macarons - Gastro.hr

Advertisements

Prema knjizi Larousse Gastronomique macaron je nastao 1791. godine u samostanu kod Cormeryja, a 1792. proslavile su ga dvije redovnice Karmelićanke koje su ga pripremale bez posebnih okusa i punila, piše Gastro.

Postoje dvije metode izrade; francuska koja uključuje proces macronnage i talijanska metoda koja uključuje miješanje bjelanjaka s vrućim šećerom kako bi nastao topli biskvit odnosno meringue smjesa. Tek 1830. godine macarons su se počeli posluživati po dva komada uz dodatak džema ili likera, a danas se poslužuju spojeni po dva, i ispunjeni slojem kreme u raznim kombinacijama. Francuski macarons postali se trend u Sjevernoj Americi 2010. godine.

Za macarons smjesu:

Bjelanjci 5 kom
Šećer u prahu 200 g
Vanilin šećer 1
Brašno od badema 250 g

Za kandirane naranče:

Naranča kora 1/2
Šećer 150 g

Za ganache od naranče:

Naranča sok 100 ml
Bijela čokolada 400 g
Slatko vrhnje 600 ml
Narančasta slastičarska boja 1 kom

Priprema:

Za macarons smjesu:

U kotlić (rostfraj posudu) dodam bjelanjke i miksam ih dok ne dobijem lagani snijeg.
Potom dodam vanilin, šećer u prahu te nastavim miksati dok snijeg ne postane fin i čvrst.
Slastičarskom šibom rahlo umiješam brašno od badema i kandirane naranče.
Silikonskom mekom špahtlom miješam i smjesu preklapam što se zove proces macronnage.
Znam kada je smjesa dobro izmiješana kada podignem špahtlu, a smjesa s nje pada u gustom mlazu (kaže se “like lava”) te se mora odmah stopiti s ostatkom.
Slastičarsku dresir vrećice punim s macarons smjesom te na teflonirani lim oblikujem hrpice Φ(fi) 3 cm.
Pustim da se macaroni posuše na sobnoj temperaturi sat vremena.
Pečem u već zagrijanoj pećnici na 160°C do 15 minuta.
Macaronse pustim da se dobro ohlade.

Za kandirane naranče:

Ogulim naranči koru i narežem na julienne trakice.
U tavu dodam malo vode i blanširam julienne trakice naranče. Malo ohladim i u prikladnoj posudi pomiješam sa šećerom.
Ostavim da odstoji u otvorenoj posudi tri dana.
Sameljem samo kandiranu naranču (julienne) na multipraktik (kuter) u intervalima (pulse) na krupnije komade.

Za ganache od naranče:

U kotlić (rostfraj posudu) dodam bijelu razlomljenu čokoladu, zalijem slatkim vrhnjem, sokom on naranče te stavim u toplu kupku.
Miješam slastičarskom šibom dok ne dobijem glatki ganache. Potom dodam narančaste slastičarske boje po želji i malo ohladim.
Ohlađene macarone okrenem i pomoću slastičarske dresir vrećice punim gotovim ganacheom te pokrijem drugim macaronom.
Gotove macaronse stavim u hladnjak da se dobro stegnu i čuvam u hermetički zatvorenoj posudi do posluživanja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh