Svaštara

MUDRI STARAC OTKRIO ŠTA JE SMISAO ŽIVOTA: Ovo su poruke koje svi treba da zapamtimo!

Konstantno jurimo za novcem često zaboravljajući na naše najmilije, na ljude iz našeg okruženja koji nam znače.

Stariji muškarac - Ibar.ba

Advertisements

Izgubili smo sistem vrijednosti i previše pažnje obraćamo na neke marginalne stvari, uglavnom materijalne. Na ono šta su prave vrednosti, podsjetio nas jedan srpski mudrac.

U pitanju je Lazar Preljić s Golije koji ima 89 godina.

Na pitanje šta je zajedničko svim ljudima na svijetu, ovaj deda kaže:

” To što im je djetinjstvo dosadno, žure da odrastu, a potom bi željeli da budu djeca. Što troše zdravlje da bi stekli novac, pa potom troše novac da bi vratili zdravlje. Što žive kao da nikad neće umrijeti, a onda umiru kao da nikad nisu živjeli”.

Zatim daje veoma važnu poruku mladim ljudima.

“Da nauče da nikog ne mogu prisiliti da ih voli. Da nije najvrijednije ono što posjeduju, nego ko su u svom životu. Da nauče kako nije dobro da se upoređuju s drugima. Kako nije bogat onaj čovjek koji najviše ima, nego onaj kome najmanje treba. Da nauče kako je dovoljno samo nekoliko sekundi da se duboko povrijedi voljeno biće, a potom su potrebene godine da se izliječi. Da shvate kako postoje osobe koje ih nježno vole, ali to ne znaju da kažu, ni da pokažu. Da nauče da se novcem može kupiti mnogo, osim sreće. Da dvije osobe mogu da posmatraju istu stvar, a vide je različito. Da nauče da je pravi prijatelj onaj koji zna sve tvoje mane, a ipak te voli”, kaže deda Lazar, piše “Telegraf“.

Hoćemo li nakon ovih riječi zastati na trenutak i zapitati se da li griješimo negdje? Hoćemo li “povući ručnu” i početi da obraćamo pažnju na svijet oko sebe? Na nama je…


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh