Svaštara

Savjet Dostojevskog kako da pobijedite zlo oko sebe: “Odlučuj samo ovako i cijeli svijet ćeš moći da…”

“Pred ponekom mišlju ostaneš u nedoumici, naročito gledajući grijeh ljudski, pa se zapitaš: Da li treba silom pobjeđivati, ili smirenom ljubavlju?

Fjodor Mihajlovič Dostojevski - Faktor.ba

Advertisements

Svagda odlučuj ovako: “Pobjediću smirenom ljubavlju”, savjetuje veliki pisac Fjodor Dostojevski i objašnjava zbog čega je to najbolja odluka:

“Odlučiš li se tako jednom za svagda, cijeli svijet ćeš moći da pokoriš. Smirena ljubav je velika sila, od svih najjača, nema joj ravne na svijetu! Svakog dana i časa, svakog trenutka nadgledaj samoga sebe, da ti izgled bude blago lijep.

Eto, prošao si pored malog djeteta, prošao si ljut, sa ružnom riječju, sa ozlojeđenom dušom; i nisi možda ni primjetio dijete, ali je ono tebe vidjelo, i lik tvoj, ružan i zao,možda je ostao u njegovom slabačkom i nezaštićenom srdašcu. Ti to ne znaš, međutim, možda si već time bacio hrđavo sjeme u njegovu dušu, a to sjeme će možda i porasti, a sve stoga što se nisi uzdržao pred djetetom, jer u sebi nisi odgajio pažljivu i radnu ljubav.

Braćo, ne bojte se grijehova ljudskih, volite čovjeka i u grijehu njegovom, jer kad ko voli čovjeka griješnog, to je već slika Božanske ljubavi i vrhunac je ljubavi na zemlji. Volite sve stvorenje Božje i cjelokupno i svaku mrvicu. Svaki listić, svaki zrak Božji volite. Volite životinje, volite biljke, volite svaku stvar. Budeš li volio svaku stvar – i tajnu ćeš Božju razumjeti u stvarima.

A shvatiš li je jednom, ti ćeš kasnije neumorno početi da poznaješ sve dalje i više, svakodnevno. I zavoljećeš, najzad, sav svijet cjelokupnm i kosmičkom ljubavlju.

Životinje volite: njima je Bog dao klicu misli i tihu radost. Nemojte im je narušavati i remetiti, ne mučite ih, ne oduzimajte im radost, ne protivite se misli Božjoj. Čovječe, ne uznosi se, ne misli da si bolji od životinje: one su bezgriješne, a ti, sa svojim veličanstvom, ti samo gnojiš zemlju svojom pojavom, na njoj trag svoj gnojni ostavljaš nakon sebe – i to, avaj, skoro svaki, svaki između nas!

Djecu volite naročito, jer ona su bezgriješna kao anđeli i žive da bi nas razdragala i usrećila; ona žive zarad čišćenja srca naših, kao neki putokaz za nas. Teško onome ko uvrijedi dijete”, zaključio je pisac.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh