Svaštara

Starija žena i mlađi muškarac – može li ovakva ljubav opstati?

Ovo više nije rijetkost – sve je više veza u kojima su žena ili djevojka starije pet ili više godina. U Americi gotovo trećina žena u dobi između 40 i 69 godina izlazi s mlađim muškarcima. Pogledajte samo brojne poznate parove.

Ljubavni par - Žena.hr

Advertisements

Dr. Tina B. Tessina, autorica knjige “Neslužbeni vodič za ponovno izlaženje” navodi nekoliko razloga za sve veći broj ovakvih veza:

ženama se dopada fleksibilnost i avanturizam spontanijih, mlađih partnera, dok se muškarcima dopada sofisticiranost i uspjeh starijih partnerica
starije žene sve bolje izgledaju zbog napretka na području ljepote i zdravlja, a mnoge održavaju dobru kondiciju redovitim vježbanjem veća je vjerojatnost da će žene ponovno početi izlaziti zbog sve učestalijih razvoda, ali i dužeg životnog vijeka mnogim ženama kuća više nije na prvom mjestu – traže dobro društvo, vole putovati i zabavljati se mlađim se muškarcima starije žene čine zanimljivijima, dobro su im društvo za razgovor, financijski su situirane i seksualno otvorenije.

Najčešći mitovi vezani za dobnu razliku

Statistički gledano, veze i brakovi u kojima je žena starija od muškarca ništa se češće ne raspadaju od onih u kojima je mlađa. U istraživanju u kojem je sudjelovalo preko 200 parova, razbijeni su najčešći mitovi koji se odnose na ovakve veze :

“Muškarac će ostaviti ženu zbog mlađe” – nijedan od 200 nije ovo učinio, bar ne zbog mlađe žene. U nekim je slučajevima muškarac želio djecu, pa se veza raspala zbog toga.

“Starije žene obično zavode mlađe muškarce” – u svakom od istraženih slučajeva, muškarac je prvi pristupio ženi.

“Neće potrajati” – prosječno trajanje ovakve veze bilo je 13 godina, a neki su parovi bili zajedno i duže od 25 godina.

Ali pripazite, ovakva veza može imati određene zamke – za ženu!

Iako ove veze mogu sasvim dobro funkcionirati, trebate imati na umu nekoliko stvari. Morate uzeti u obzir razinu zrelosti partnera, njegove namjere i utjecaj okoline, piše Žena.

Žene se obično smatraju zrelijima od muških vršnjaka, pa se zato i smatra da je mlađi muškarac znatno nezreliji od starije žene. Naravno, ovo uvelike ovisi o dobi muškarca. Dok mladić od dvadeset ili trideset godina još treba sazrijeti, muškarac od četrdeset ili pedeset godina neće imati tih problema. Stoga nije bitna samo razlika u godinama, već i trenutna dob partnera. 15 godina neće biti značajna razlika ako muškarac ima 50, a žena 65 godina, no ako on ima 25, a ona 40 godina, to može predstavljati problem. Obično u toj dobi muškarci još ne znaju što bi sa sobom, a žene su usredotočene na karijeru. Zbog toga par neće imati dovoljno zajedničkih točaka kako bi veza opstala.

Iako su namjere bitne u svakoj vezi, izuzetno su važne u situaciji kad je žena starija od partnera. Ženama može laskati pažnja mlađeg muškarca, no trebaju biti oprezne. Može se dogoditi da joj posvećuje pažnju samo kako bi napradovao na poslu ili kako bi mu financijski pomogla, a čim dobije ono što želi prekinut će vezu. Naravno, ovo nije čest slučaj, ali trebate i toga biti svjesni.

Često smo žrtve društvenih predrasuda, osobito kad je u pitanju dobna razlika. Lako je reći ne obazirite se na ono što drugi govore. Ne možete se izolirati od okoline, a još je gore pridavati preveliku pažnju mišljenju drugih. Izabrati srednji put je jedino, ali i najteže rješenje. Vama ne smeta što je on mlađi – uvijek to imajte na umu. Ne prihvaćajte tuđe osude, ali i ne „solite“ svakom pamet zato što vi mislite i doživljavate drukčije. Najbolje je da uživate u svojoj ljubavi i da je neprimjetno pokušate nametnuti okolini. Bez velikih riječi i dokazivanja. Na kraju krajeva, to je vaša ljubav i veza, i samo o vama i njemu ovisi kakva će ona biti. I nije važno što misle susjedi, kolege, obitelj – pravi će vas prijatelji razumijeti, a to je dovoljno.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh