Svaštara

“PAPUČARSKA MAFIJA” HARA FACEBOOKOM: Prevaranti za mjesec dana “zaradili” 6.000 KM prodajući papuče koje na pijaci koštaju 3 MARKE!

Beograđanka Milena O. postala je žrtva internet prevare kada je preko Facebook grupe naručila klompe, platila ih 2.000 dinara (30 KM), a kurir joj isporučio paket u kome su se nalazile nekvalitetne, platnene kućne papuče kakve se mogu pazariti na pijaci za 3 KM.

Papuče - Facebook

Advertisements

“Vidjela sam da jedna grupa na Facebooku prodaje lijepe, brendirane klompe, poslala sam poruku adminu, naručila ih, a platila kuriru kada sam preuzela robu. Kad sam otvorila paket i vidjela šta sam dobila, ponovo sam kontaktirala administartora grupe preko mesindžera, ali nije bilo odgovora. Zatim sam zvala mobilni koji je zapisan na dostavnici paketa, ali se na njega niko nikad ne javlja”, ispričala je Milena za “Blic“.

Ona je ukazala i da nije jedina koju je administrator ove stranice obmanuo, u šta se moglo i uvjeriti, nakon što su novinari naišli na mnoštvo komentara bijesnih prevarenih mušterija.

Sporna prodaja papuča – Screenshot/Facebook/Blic.rs

“Prijatelji koji pratite stranicu “Klompe i sobne papuče”, pogledajte šta sam dobila umjesto klompi. Kad sam pokušala da se žalim, bila sam blokirana, a broj koji ima kao kontakt je ugašen i odbijaju se pozivi. PAZITE, nemojte i vi da budete prevareni!”, upozorila je jedna Milica.

Drugi komentari veoma su slični i svi upozoravaju na prevaru, i ukazuju da je pošiljalac robe izvijesni Branislav Cvetković. Međutim, na ponekim paketima ubilježena je adresa u Kruševcu, a na drugima piše da ih je Cvetković slao iz Beograda.

Sporna prodaja papuča – Screenshot/Facebook/Blic.rs

Da ironija bude veća, jedna prevarena mušterija naglasila je da, ne samo da nije dobila model klompi kakav je željela, već su joj poslali i pogrešnu veličinu papuča.

Sagovornicu “Blica“, Milenu O., očigledno je veoma pogodilo što je nasamarena, te se dodatno raspitala o cijelom slučaju.

“Saznala sam od kurirske službe da je trgovac-prevarant, koji stoji iza ove, sada ugašene, Facebook grupe, tokom oktobra poslao 190 paketa. To znači da je, prodajući papuče od 2.000 dinara, uspio da “zaradi” čak 380.000 samo tokom jednog mjeseca”, tvrdi razočarana Milena.

Sporna prodaja papuča – Screenshot/Facebook/Blic.rs

Ona smatra i da se očigledno radi o dobro osmišljenoj kriminalnoj aktivnosti, s obzirom na veliki broj prevarenih kupaca.

“Iznos za koji se kupci varaju je manji od 5.000 dinara, što znači da se radi o krivičnom djelu sitne prevare koju javno tužilaštvo ne goni po službenoj dužnosti, pa oštećeni moraju sami da procesiraju osumnjičenog. Sa druge strane, iznos od 2.000 dinara je za mnoge iznos zbog kojeg ne žele da se upuštaju u prijavljivanje policiji. To prevaranti znaju, i vješto koriste. Međutim, po mom mišljenju, radi se o organizovanoj kriminalnoj aktivnosti, kojom je oštećen veliki broj građana”, kaže sagovornica, koja se dobro informisala.

“Legitiman prodavac je svaki onaj koji ima registrovanu firmu za online prodaju, PIB broj, a to je sve vidljivo na internet sajtu na kojem se oglašava. Kada je u pitanju prodaja preko društvenih mreža, prije svega Facebook, mogućnosti za zloupotrebe su velike, jer sama društvena mreža omogućava lažno predstavljanje, a samim tim i mogućnost obmane”, obajsnili su za “Blic” iz MUP-a Srbije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh