Svaštara

5 bolesti koje vlasnici prenose psima: 99% ljudi nije ni svjesno!

Osjetljiviji su na ljudske bolesti nego što mislite…

Šetnja psa - Blogspot.com

Advertisements

Često čitamo o bolestima koje kućni ljubimci mogu da nam prenesu, ali i mi smo isto tako opasni za njih!

Psi su podložniji bolestima nego što nam se čini, a možete da smanjite šanse od oboljenja uz kvalitetnu higijenu i manje dodirivanja kada ste zaraženi.

Obratite pažnju na sljedeće bolesti koje bi mogle da budu opasne za vašeg najboljeg prijatelja.

Grip

Bliži nam se zima, a s njom i grip na koji vaš pas nije otporan. Simptomi će biti vrlo slični – oboje ćete imati probleme s disajnim sistemom, kašljaćete i kihati, a i pas će se ponašati kao da ga bole mišići. Lijeka za grip nema, a morate da mu osigurate dovoljno odmora, vitamina i njege.

Lišajevi

Psi nisu imuni ni na kožni lišaj koji se posebno može zakomplikovati u psećem slučaju. Psi ne mogu da odole češanju, a na taj način se lišaj širi dalje po tijelu. Iz tog razloga je bitno što prije primjeniti kremu za ovu gljvičnu infekciju kako se ne bi proširila.

Zauške

Zvuči neobično, ali vaš pas zaista može da pokupi zauške od vas ili vašeg djeteta. Osjećat će se loše i neprijatno, što će pokazivati ponašanjem, a moguće je da se pojavi temperatura i oticanje pljuvačnih žlijezda. Ne možete da liječite virus, ali možete simptome, pa se obratite veterinaru za pomoć kod spuštanja temperature.

Salmonela

Bakterijska infekcija koja se u većini slučajeva dobija preko termički neobrađene hrane, a ne mora da dolazi iz mesa i mliječnih proizvoda. Zaraženo đubrivo može da utiče na voće i povrće, a zaraza salmonelom za vašeg psa je posebno teška. Uočit ćete povraćanje, prolive, nizak nivo energije i temperaturu. Najčešće se problem riješi sam od sebe, ali u teškim slučajevima će biti potrebni antibiotici.

Tuberkuloza

Rijetko je, ali nije nemoguće da zarazite psa tuberkulozom. Stručnjaci tvrde da je moguće da je pas dobije lizanjem vaših rana ili u slučaju da kihnete u blizini njegovog lica, odnosno ako vam poliže ruku nakon što ste kihnuli u nju, piše “Život i stil“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh