Svaštara

Najstarije naseljeno mjesto u Evropi danas je raj na zemlji

Austrija obiluje prirodnim rezervatima, starim gradovima i još bogatijom kulturom. Veliki izbor mjesta koje svako želi da posjeti često baci u sjenku neke manje gradove, što je slučaj sa gradićem Halštat koji se nalazi u blizini Salzburga.

Halštat - Instagram

Advertisements

Iako ima svega 950 stanovnika, gradić obgrljen Alpima posjeti više od milion turista godišnje. Pored toga što je najljepša austrijska tajna, Halštat se smatra najstarijim naseljenim mjestom u Evropi, zbog toga što se u tom predjelu nalazio prvi svjetski poznat rudnik soli. Tako je ujedno ovaj gradić i dobio ime, od starog keltskog naziva za so (“hal”).

Dugo se do ovog mjesta prilazilo samo čamcima, pa je možda to jedan od glavnih razloga zašto je zadržalo svoju izvornu ljepotu i misterioznost. Halštaš je definiija čarobne ljepote sa živopisnim trgom na kome ćete pronaći sve što jednom turisti treba: hotele, kafiće, prodavnice suvenira. Na trgu se održavaju i razne tradicionalne, lokalne svečanosti. Možete da posjetiti i arheološka nalazišta iz prahistorijskog perioda kao i pomenuti rudnik soli. Pritom, Halštat je poznat i po prelijepim crkvama.

Pritom, ne treba trošiti riječi o istoimenom jezeru na kome leži gradić sa koga se pruža neopisiv pogled na moćne Alpe.

Možda i najinteresantnija stvar u čitavoj bajci o Halštatu nastala je u Kini. Naime, austrijski Halštat, koji je na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštine, ima kopiju u kineskoj provinciji Guangdong. Za njegovu izradu kineski milioner potrošio je preko 940 miliona dolara. Kinezi su unajmili privatne detektive kako bi izradili nacrte i vijerne fotografije koje su iskoristili za izgradnju svog grada. Ono što je podiglo veliku prašinu je to što niko nije javio pravom Halštatu da se kopira, piše “Noizz“.

Danas, u gradu kopiji stan košta 600.000 eura, što je više nego u originalnom austrijskom gradu, koji jedva broji hiljadu starosjedilaca.

Ipak, i pored velikog “nesporazuma”, austrijska bajka obiluje turistima. Zapravo, ne možemo tačno da kažemo u koje doba godine je Halštat najljepši, pa ćemo blagu prednost dati jeseni. Uostalom, pogledajte fotografije i možda odlučite gdje ćete provesti vikend ove jeseni.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh