Svaštara

NAKON PET GODINA BRAKA, SHVATILA SAM KO JE MOJ MUŽ

Sve je teklo postepeno. Prvi znak za uzbunu, potom i drugi. Spolja smo bili savršeni par, onaj kome svi zavide. Moj muž i ja imali smo, činilo se, sve. Dobra auta, veliku kuću, sjajne poslove. On je bio uspješni sportista a ja sam pratila svaki njegov korak, brinula o svemu kako bi on mogao da se posveti poslu. A iza zatvorenih vrata situacija je bila predaleko od idealne.

zena - ilustracija - Pixabay.com

Advertisements

Bila sam uvjerena da je on ljubav mog života, da ćemo biti zajedno dok nas smrt ne rastavi. Zakleli smo se jedno drugom na vjernost pred svima koje volimo. Sanjala sam o tome kako ćemo proputovati svijet, izgraditi porodicu, dobiti djecu i podržavati jedno drugo. Graditi naše malo carstvo. Ni slutila nisam da sam ja samo jedna epizoda, da imam tačno definisanu svrhu u njegovom životu i da ću uskoro biti zamijenjena – čim on stane na noge, piše anonimna bivša supruga za australijski portal Mamamia.

Sve je počelo kada sam imala 18 godina. Cijeli svijet bio je pun mogućnosti. Imala sam dobar posao, mnogo prijatelja, porodicu koja je stajala uz mene i sjajno sam se provodila. Onda sam upoznala njega, mog budućeg muža. Oborio me je s nogu komplimentima, zasipao me pažnjom i poklonima. Osjećala sam se sigurnom i voljenom. Poslije 18 mjeseci vjerili smo se, na njegovu inicijativu. Mislila sam da sam najsretnija žena na svijetu. Uslijedilo je vjenčanje iz snova a ja sam bila sretna kao nikad prije.

U narednih par godina smo se selili, putovali, gradili kuću, kupovali auta i napredovali u svakom smislu. Posmatračima sa strane činilo se da živimo bajku. A iza zatvorenih vrata ja sam živjela u konstantnoj anksioznosti, depresiji i beznađu.

Krenulo je lagano – prvi znak upozorenja, pa onda drugi. Znaci pažnje i ljubavi rapidno su opadali. Umjesto toga, sada se preispitivalo i umanjivalo sve što radim ili govorim.

Počeo je da se povlači. Onda da vrijeđa. Optuživao me je da nemam život, da nemam prijatelja i da sam u posljednjih pet godina postala zavisna od njega. To je bila istina, ali ono što nije govorio je da je upravo on bio taj koji me je odvojio od svih. Stalno mi je govorio “šta će ti on/ona, kad nam je on u životu pomogao” i tako me mic po mic rastavljao od svih.

Sve u našem životu počelo je da zavisi od njegovog stava. Ako bi on procijenio da nešto nije vrijedno naše pažnje, meni ne bi bilo dozvoljeno da se time bavim. A ja, ja sam samo željela njegovo odobravanje i bila spremna na sve zbog toga, prenosi Blic.

Moja porodica vremenom je uvidjela u kakvom toksičnom braku opstajem i probali su da intervenišu. Nagovorili su me da krenem na terapiju kod psihologa. Prvo sama, a onda sam ga, u naporu da spasimo brak, natjerala da mi se pridruži. Došao je na tri terapije, lio krokodilske suze što je i ljekar primijetio i rekao mu da vidi da folira. Nije se vraćao poslije toga.

Naš brak je propao. Ne odjednom, mjesecima se to skupljalo dok na kraju nije otišao iz naše kuće. Sad sam bila potpuno sama u toj kući u kojoj smo planirali život.

Bila sam zamijenjena. Našao je noviji, mlađi, sjajniji model a ja završila na đubrištu. Ja sam mu pomogla u toj prvoj fazi probijanja, a kada sam odslužila svoje našao je novog pomagača. Interesovali su ga samo slava i novac i našao je nekog ko će mu pomoći da još brže dođe do njih. Naravno, svima je pričao da sam ja kriva za razvod.

Poslije mnogo terapija, shvatila sam da sam bila udata za narcisa. Nije mi to bilo na kraj pameti dok smo bili u braku i dok sam se borila za nas.

Bol koji sam doživjela ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju, ali izašla sam iz svega kao nova, jača osoba. Sada znam ko sam, šta hoću a šta neću, šta zaslužujem i šta mogu. Shvatila sam šta mogu da dam i šta zaslužujem.

U vezi sam sa čovjekom kojeg volim, koji me tretira sa poštovanjem. Po prvi put u svom odraslom životu sama donosim odluke. Moj bivši muž nije pobijedio.

Sve žene koje su u sličnoj situaciji, znajte -bit će mnogo crnih dana, ali na kraju svega zaista čeka duga. Možda će vam trebati mjeseci ili godine da je nađete, ali bit će vrijedno toga, piše Hayat


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh