Svaštara

Znala sam 3 sedmice da sam trudna, a onda smo saznali da TRUDNA JESAM, ALI BEBE NEMA

Znala sam 3 nedelje da sam trudna, a onda smo saznali da TRUDNA JESAM, ALI BEBE NEMA: ‘Vještičje jaje’ je najgora stvar koja majci može da se desi

Abortus - Ilustracija/Rikavela.com

Advertisements

Znala sam i prije nego što sam pogledala ekran. Osjećala sam strah koji me je preplavio i tačno sam znala šta ću vidjeti kada sklonim ruke s uplakanog lica, piše “Blic“.

Tako svoju priču piše Čoni Bruzi, majka četvoro djece koja se susrela sa anembrionalnom trudnoćom, a ovo je njeno iskustvo koje prenosimo u cijelosti.

Praznina. Duboka i otvorena crna rupa koja me gleda sa monitora. Upitnik na koji ne postoji odgovor.

Moja materica je, kako su mi kasnije objasnili ljekari, savršeno spremna da pripremi dobrodošlicu gostu. Imam savršenu trudnoću osim jednog vrlo upadljivog problema – nema bebe.

Trudna sam sedan nedelja, ali u pitanju je anembrionalna trudnoća, dakle bez ploda. To je okrutna greška prirode – materica raste i zgušnjava se, hormoni udaraju i tijelo se priprema za trudnoću koja praktično ne postoji.

Ja sam u čistilištu, mjestu između smrti i života. Kroz grčeve i krvarenje bilo mi je jasno da je sve gotovo, mnogo prije nego što je počelo. A ja se i dalje nadam da će se uprkos svemu beba nekako pojaviti ako budem strpljiva.

Sljedećeg jutra budim se očekujući mučninu koja me prati već tri nedelje, kada sam i otkrila da sam trudna. A onda sam se sjetila šta se desilo.

Osjećam se kao da živim noćnu moru. Pokušavam da objasnim sebi da ne smijem da se nadam. A opet, nadam se da će se nekako pokazati da testovi i ultrazvuk nisu tačni i da bebe ima. Mučim sebe tražeći ispovijesti žena u sličnoj situaciji.

Djeci smo rekli srećnu vijest čim je test pokazao da sam trudna. Moja kćerka (8) plakala je od sreće. A sada sam im uzela nešto što nisu ni imali.

Nisam ni znala da ovakva trudnoća uopšte postoji, da je moguće da je majka priroda ovoliko okrutna. Imala sam sve simptome trudnoće – grudi su mi nabrekle, jutarnje mučnine, grčevi i krvarenje. Ne znam šta da kažem djeci. Da li sam ja sada majka četvoro ili petoro djece? Kako da žalim za tim djetetom? Da li ga je uopšte bilo? Imam li pravo da govorim o svom gubitku ili treba da se povučem i shvatim da moje bebe nije ni bilo?

Ne znam odgovore na ova pitanja i vjerovatno ih nikada neću ni znati. I nikome neću moći da objasnim koliko je sve ovo teško jer svaka ćelija u meni plače zbog gubitka i praznine koju osjećam.

Sve što znam je da sam trudna bez bebe, a nikad nisam znala ni da je tako nešto moguće – kaže ova majka.

ŠTA JE ANEMBRIONALNA TRUDNOĆA?

Anembrionalna trudnoća (graviditas anembrionalis), engleski (blighted ovum) u prevodu znači vještičje jaje, a riječ je o trudnoći kod koje ne dolazi do razvoja embrioblasta, dijela iz kojeg se razvija embrion, a ćelije koje služe za ishranu ploda (trofoblasti) se razvijaju još neko vrijeme. U pitanju je praktično oblik spontanog pobačaja, a simptomi koji se mogu javiti prije njega su uglavnom krvarenje i karakteristični bolovi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh