Svaštara

Ono što je Jovan Memedović snimio na Drini JEZIVO JE i NE SLUŽI NAM NA ČAST!

Jovan Memedović nas kroz emisiju “Sasvim prirodno” redovno upoznaje sa prelijepim prizorima koje samo prirodna može da oslika, ali je nedavno sa pratiocima na Instagramu riješio da podijeli i jednu jako tužnu scenu za koju smo mi, ljudi, jedini krivci.

Voda - Ludodobola.com

Advertisements

I znamo to jako dobro, već dosta dugo. Ali se ponašamo kao da nas ne zanima i uporno odbijamo da vidimo bolnu sliku Srbije koja se davi u plastici i ostalom đubretu.

Memedović je u sklopu novog serijala “Dva lica rijeke Drine” gledaocima pokazao kako izgleda jedno od najljepših prirodnih pogatstava Evrope.

Kada čujete riječ “Drina”, vjerovatno vam se pred očima stvori slika rijeke nevjerovatne plavo-zelene boje, koja je okružena predivnim kanjonima, šumom, prirodom i svim onim stvarima koje modernom čovjeku, zatočenom u sivilu grada, tako nedostaju.

Vjerovatno vam ni na kraj pameti nije tona đubreta, gomila plastičnih flaša, kesa i ostalih otpadaka koji su progutali neke od najljepših dijelova ove, ali i mnogih drugih rijeka širom Srbije.

Smeće u rijeci Drini – Instagram

“Početkom juna mjeseca pokrenuli smo veslačku ekspediciju rijekom Drinom. Pojačani sa još nekoliko prijatelja, veslali smo kanuima i kajacima od nastanka do ušća u rijeku Savu, ukupno 350 kilometara.

Znali smo da će to biti veslanje kroz neke od najljepših dolina i kanjona ovog dijela Evrope, ali ne i šta ćemo tačno tamo zateći. Ubrzo se ispostavilo da svi pejzaži nestaju pred ogromnom masom otpada koju rijeka Lim isporučuje Drini.

Tako se jedna ekspedicija, zamišljena da prikaže sva bogatstva naše prirode, pretvorila u ekološku patrolu. Veslajući, ispričali smo priču o našoj stvarnosti koja se možda ne vidi sa puta i koja se rijetko pominje u medijima.

Rado bismo da je ignorišemo, da se nadamo da će voda sve odnijeti, ali nije i neće”, poručio je Memedović uz fotografiju.

Nažalost, upravo to je realnost naših rijeka, ali i prirode generalno. Godinama se već priča o tome kako zagađenje ne samo da uništava prirodnu ljepotu, već i ozbiljno ugrožava životnu sredinu i uništava prirodno stanište brojnim vrstama, ali kao da nas to uopšte ne zanima.

I nije samo Drina. Gotovo svaka rijeka u Srbiji ima bar jedan dio koji izgleda ovako…

Situacija je alarmantna, i takva je već duže vrijeme. Ako se ovako nastavi, nije teško zamisliti budućnost u kojoj Srbija neće imati vode za piće, u kojoj ćemo ostati bez brojnih životinjskih vrsta, a šetnja pored rijeke će djelovati kao posjeta deponiji.

Rješenje postoji i uopšte nije toliko teško – potrebno je samo da se sjetimo da svaka flaša koju bacimo gdje ne treba, svaka kesa koja odleti i svaki plastični dio koji odbacimo može da završi kao dio nekad predivnog pejzaža.

A da bismo to shvatili, prvo je potrebno da zaista pogledamo ovu sliku Jovana Memedovića i da shvatimo da je to naša stvarnost, koja bi mogla da izgleda mnogo ljepše ako bismo se svi bar malo potrudili, piše “Informer“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh