Svaštara

Prava istina o tome da li je u redu piškiti u moru

Rezultati ankete iz 2014. godine pokazuju da je polovina Britanaca u nekom trenutku urinirala u moru, a čak 52 posto smatra da je to sasvim u redu.

Muškarac - Dnevno.hr

Advertisements

Prošle sedmice tajlandske vlasti zatvorile su Maja plažu kako bi koralima i organizmima koji žive u moru pružili priliku da se oporave. Osim što su pronašli 38 hiljada pikavaca na plaži, utvrđeno je da posjetioci u velikom broju uriniraju u moru, kao i da vlasnici privatnih brodova izbacuju sadržaj toaleta, piše “B92“.

Šta se dogodi kada urinirate u moru?

Urin je 95 posto sačinjen od vode, ali takođe sadrži jone natrijuma i hlorida, istih hemikalije koje more čine slanim. Štaviše, urin sadrži manju koncentraciju tih jona za razliku od mora, pa ako piškite u njemu vi zapravo slanu vodu činite manje slanom.

I jeste, i nije dobro za more

Ipak, urin sadrži i druge stvari koje baš nisu dobre za prirodno okruženje, kao što je urea, raznorazne bakterije, ali i sadržinu lijekova koje unosimo. Uriniranje u većim količinama može pospješiti alge i morsku travu, koje štete drugim vrstama u okolini i tako narušavaju prirodnu sredinu.

Još jedno istraživanje bavilo se time šta bi se desilo sa okeanom kada bi svaka osoba na svijetu ispraznila svoju bešiku – osim ogromne količine uree ne bi se desilo zapravo ništa! Tako American Chemical Society (ACS) kaže da je piškenje u moru u malim količinama skroz ok, a zapravo na taj način možete pospješiti i marinski život, jer nitrogen iz uree kombinovan sa vodom proizvodi amonium kojim se hrane morske biljke.

Suzdržite se i pronađite toalet

Ipak, u turističkim mestima gdje ljudi uriniraju česšće teško je zadržati kvalitet vode i morskog života, pa je preporuka da se suzdržite dok ne pronađete toalet. U hitnim situacijama kada vam toalet nije blizu, otplivajte dublje jer je tamo veća mogućnost da se vaš urin pomiješa i razdradi, što znači da bi vaš otpao bio bukvalno jedna kapljica u okeanu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh