Svaštara

PSIHOTERAPEUT OTKRIVA: Ako želite da se vratite u krevet čim se probudite, možda patite od OVE bolesti!

Budite se sa olovom na grudima i kamenolomom u stomaku. Dok ležite pritisnuti tim olovom, pitate se možete li tog jutra da ustanete, istuširate se, operete zube i lice, upristojite se i izađete među svet, a onda u njemu budete produktivni, ljubazni i komunikativni, ili jedino što možete jeste da se vratite na spavanje i povučete se u jedino mesto gde ne osećate ništa?

Spavanje - Fokuzz.com

Advertisements

Ako ste se naterali da ustanete, provodite minute posmatrajući svoj odraz, pokušavajući da u njemu nekako nazrete „pravog“ pređašnjeg sebe, jer sadašnjeg sebe više ne prepoznajete. Ta osoba kojoj danas pranje zuba izgleda kao osvajanje vrha Mont Everesta niste pravi vi. To je depresija. Kada pomislimo na depresivnu osobu, većina nas zamisliće nekoga ko zanemaruje ličnu higijenu, ne vodi računa o stilu odeće niti o njenom uklapanju, večno natmurenog i ćutljivog.

– Fizičke manifestacije depresije jesu gubitak volje za održavanje higijene, konstantan umor, česte glavobolje, problemi sa nesanicom, promene u apetitu (bilo da je on smanjen ili uvećan), a posledice toga su: drastične promene u kilaži, nezainteresovanost za seks, tahikardija, povećana anksioznost i problemi sa vidom – objašnjava dr Grujičić.

– Osetan pad samopouzdanja, iritabilnost, neodlučnost i u najbanalnijim situacijama, bezvoljnost jesu svakodnevica osoba koje pate od depresije. Depresivni ljudi često govore o jutarnjoj uznemirenosti koja ih opseda čim se probude i otvore oči. Od životnih aktivnosti uglavnom pokušavaju da pobegnu tako što će ih prespavati – izuzetno je čest slučaj da depresivne osobe spavaju i po 10 ili 12 sati – navodi dalje dr Grujičić.

Takva osećanja sa kojima se depresivne osobe svakodnevno bore podrivaju samopouzdanje, pa će im se tako često javljati misli da su bezvredne, krive za sve, svima na teretu, da život nije vredan življenja jer im se ne dešava ništa lepo,piše Srbijadanas

– Depresivna osoba je sklona samooptuživanju, autodestruktivna je i sebe smatra glavnim krivcem, bez prava na ikakvu odbranu. To samooptuživanje može da bude tako intenzivno i iscrpljujuće da s vremenom gasi potrebu i želju za životom, te se kao posledica toga mogu javiti i suicidne misli – kaže dr Grujičić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh