Svaštara

Priča Sarajke koju treba pročitati svaka žena: “Prva pobjeda raka dojke bila je operacija; druga je da se rak se ne vraća jer me štiti ‘Počiteljski sirup'”

Da sudbina piše čudne priče, najbolje to potvrđuje 45-godišnja Hajra V. iz Sarajeva, koja evo skoro pet godina pobjednički korača kroz život. Doduše, bez jedne dojke, što je za svaku ženu trauma, ali zadovoljna je i sretna. Jer, zaustavila je širenje raka.

Tužna žena - Twitter

Advertisements

– To je najvažnija pobjeda osobama kod kojih je dijagnosticiran rak. Nikada se ne zna kada i gdje će njegove ćelije ponovo podivljati – kazuje nam na početku razgovora 45 – godišnja Hajra V. iz Sarajeva, prenosi “Aura“.

Bolna epizoda

Cijelog života je kaže bila zdrava, fizički aktivna, nasmiješena i pozitivna. Rodila dva sina, lijepo i brižno ih odgajala, bila voljena supruga, u poslovnoj karijeri nikada nije bila ni dan na bolovanju.

A onda, kao grom iz vedra neba – jednog dana napipala je kvržicu na dojki. I to ne bilo kakvu kvržicu, već rak dojke.

Radiolog je smirivao riječima da bi to mogla biti cista, ali za svaki slučaj trebala bi rentgenski uslikati obje dojke. Kako je na slikama vidio nesto vrlo sumnjivo, a čvorić je bio poveliki. Ubrzo su je operisali…

– Nikad vam doktori ne kažu “Imate rak!“, već da imate karcinom. I meni je moj doctor tako kazao, valjda to zvuči utješnije. Mene nisu utješili. Tih dana sam baš bila psihički potonula. Svi strahovi su se izmiješali – operacija, gubitak dojke, smrt, briga za sinovima, mužem… Bila sam skoro paralizirana; za mene je dijagnoza rak bila jednaka smrti – sjeća se te bolne životne epizode naša sagovornica.

Non stop u glavi jedno te isto pitanje “zašto se to dogodilo baš meni, šta će moji sinovi bez mene…? Suze teku same. Boli te I sažaljenje ljudi i rodbine koja dolazi u posjetu.

Teško je i zamisliti kakve sve misli prolaze kroz glavu ženi koja boluje od raka dojke. Ne dao Bog nikome!

Hajra je, kaže, bila i psihički pala. Bila je svjedokom patnji njene majke, koju je rak baš uništavao i na kraju je ubio.

Jaka i zdrava

U bolesničkoj postelji, zahvaljujući jakoj volji i podršci surpuga, sinova i prijatelja pomirila se sa sudbinom da ne može pobjeći od sudbine, ali da se ne smije ni predavati, niti klonuti duhom. Kaže, da ozdravljenju ili bolesti jako puno mogu doprinijeti psiha čovjeka, ljudski um, mozak, energija…

Sa hemoterapijom se dobro nosila, mada je bilo I tu trauma. Od posljedjica ovog liječenja skoro je bila “oćelavila”.

– Sama hemoterapija nije strašna, ali su problem popratne pojave: mučnina, povraćanje, opadanje kose… Bukvalno sam bila ćelava. Mislim da sam tu hemoterapiju lakše podnosila jer sam počela još u bolnici uzimati Počiteljski sirup za jačanje organizma, kojeg mi je pripemala Senka Mušanović.

Iako mnogi tvrde da se rak dojke ne može izliječiti u potpunosti, Hajra je dokaz da je pobijedila teško oboljenje.

– Svjesna sam da se ne može generalizirati rak dojke, kao ni bilo koje drugo oboljenje. Iskreno, ja se i danas pribojavam da ta “mrcina” ne bukne na nekom drugom organu, ili na drugoj dojci – kaže naša sagovornica i pobjednica.

Opreznija je, budnija i disciplinovanija. Promijenila je način života, a posebno režim ishrane. Živi zdravim životom, a organizam “dopinguje” svakodnevnim konzumiranjem “Počiteljskog sirupa”.

– Počela sam ga uzimati za vrijeme hemoterapije, koja me baš iscrpljivala. Mislim da sam, uz pomoć “Počiteljca” lakše podnijela i te terapije. Jačala sam organizam, a imunitet je najvažniji za svakoga. – objašnjava naša sagovornica i dodaje da sve ove godine, nakon što joj je otkriven rak dojke redovno dan započinje i završava s gutljajem “Počiteljskog sirupa”. Ovaj eliksir zdravlja ona preporučuje i preko Udruženja koje okupljaju žene oboljele od raka dojke.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh