Svaštara

Sama brine o 4 kćeri, 40 krava, 8 ovaca, a petardama rastjeruje vukove!

Nakon smrti supruga Milena Sovilj Plećaš (34) sama se brine o četiri kćeri i velikom seoskom imanju.

No image - Haber.ba

“Sve imamo i dobro živimo”, kaže Milena za hrvatski portal “24sata“. Ona vozi traktor, kosi, testeriše, miješa malter, kuha, pere, obrađuje vrt…

Ona je moćna samohrana majka četvoro male djece koja “hendla” poljoprivredu, stočarstvo, domaćinstvo, građevinske radove i vaspitanje djece, cijepa drva, vozi traktor i brine se da sve savršeno funkcioniše.

Milenu svi znaju u Bruvnu, selu blizu Gračaca u Hrvatskoj, poznatom po napadu vukova na stoku.

“Bacim ja njima petardu-dvije čim počnu da zavijaju, pa ušute. Odnijeli su nedavno ovcu mojem kumu, ali mene nisu dirali. Nestalo mi je tele, našla sam samo papke nakon nekog vremena, a je li ga pojeo vuk ili medvjed, što mu je bilo, ne znam”, kaže 34-godišnjakinja, kao da je život okružen domaćim i divljim životinjama najobičnija stvar.

Ona i njene četiri kćerke — Nikolina (6), Jelena (9), Milica (10) i Jovana (12), imaju 40 krava, svinje, ovce, kokoške, patke i kobilu, u vrtu mrkve, krompira, krastavac, paradajz, blitvu, jabuke, šljive i 13 hektara livada koje treba pokositi…

“Kćeri mi nekad pomažu, a nekad neće. Ali nikad im nije dosadno. Igraju se sa psima i s ovcama za koje su umislile da su kućni ljubimci, jer djece u komšiluku nema. Ako im se ništa ne radi, uvijek mogu da tumaraju šumama i da se penju po brdima”, kaže Milena, a djevojčice priznaju da im nikad nije dosadno jer je priroda puna iznenađenja.

“Ima tu puno lisica, a jednom smo vidjele i jazavca”, veselo pričaju Milenine ljubimice o svojim pustolovinama koje proživljavaju dok mama radi.

“Sama kosim, sjednem na traktor i kasnije pokupim bale. Pomognu mi komšije nekad. Pozovem na kafu, pa ih zeznem da mi pomognu, snađem se”, kaže Milena.

Radni dan joj počinje u šest, a završi kad padne s nogu. Ima dvije štale, u kojima drži blago poslagano u četiri reda. Dok ih sve nahrani, napoji i očisti balegu, taman je vreme za sve ispočetka. Ovce su joj se sprijateljile s kćerima, pa dolaze u kuću.

“Kad sam kući, nema stajanja! Očisti, operi, skuhaj… Ma i drva testerišem, malter mešam, sve, još samo čekam da me primjeti neki bogataš s jahtom i apartmanima. Zimi čistim snijeg bar dva-tri sata dnevno da bih probila put do štale. Sreća da dobro jedem, pa mogu”, kaže Milena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh