ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Zašto žene u nacističkoj Njemačkoj nisu smjele da budu mršave?

Smatralo se da je jača građa najbolja za donošenje zdrave i jake djece na svijet, a mršave žene će imati puno komplikacija u trudnoći.

Adolf Hitler - Nedeljnik.rs

U nacističkoj Njemačkoj, najbitnija uloga žene bila je ona majčinska, koja bi za posljedicu povećavala arijevsku rasu, donijela više radne snage i omogućila Nijemcima da zavladaju svijetom kao superiorni. Zbog toga, ženama se strogo zabranjivalo da mršave – jer se smatralo da je jača građa najbolja za donošenje zdrave i jake djece na svijet, a mršave žene će imati puno komplikacija u trudnoći. Iz istog razloga nije se smatralo da je dobro i da puše.

Jedan od prvih zakona koje je Hitler donio bio je onaj iz 1933. godine, tzv Zakon o podsticanju na brak. Prema tom zakonu, država je pozajmljivala 1000 maraka, što je tada iznosilo prosječni devetomjesečni prihod. Čak 800.000 novopečenih bračnih parova to je objeručke prihvatilo.

Osim toga, postojao je i način kako je moglo da se izbjegne vraćanje novca – rođenje jednog djeteta smanjivalo je dug za 25 posto, dvoje djece 50 posto, a sa četvoro djece cijeli dug bi bio poništen.

Postojao je i dugoročni cilj – kako je Njemačka rasla bilo joj je potrebno sve više vojnika jer je rastuća populacija zahtjevala da mladi dječaci postanu vojnici, a mlade žene majke, prenosi “B92“.

Ta politika je uzela toliko maha da se 1943. godine razmišljalo i o uvođenju zakona prema kojem bi svaka plodna žena morala da ima četvoro djece, od kojih bi njihovi očevi morali da budu “rasno čisti”.

Na rođendan svoje majke 12. avgusta, Hitler koji je cijeli život veličao i patio za njom, odlučio je da dodjeljuje takozvani Majčinski krst ženama koje bi rodile najviše djece.

Zlatni krst bi dobile žene koje su rodile čak osmoro djece, srebrni se dobijao za šestoro, dok je bronzani bio namijenjen za one sa “samo” četvoro djece. Od malena su se djevojčice učile da “dobre Nijemice” treba da se udaju mlade i usreće svog supruga.

“Misija žena je da budu lijepe i donose djecu na svijet. Ženka u ptičijem svijetu se uljepšava za svog mužjaka i za njega nosi jaja. U zamjenu, mužjak se brine o njoj sakupljajući hranu i čuva je od neprijatelja”, rekao je ministar propagande Jozef Gebels 1929. godine.

U Vajmarskoj Njemačkoj bilo je oko 100.000 učiteljica, 3.000 doktorica i oko 13.000 pjevačica. Za samo nekoliko mjeseci nakon Hitlerovog dolaska na vlast, brojne doktorice i državne službenice dobile su otkaz, a to je isto čekalo i advokatice.

Početkom Drugog svjetskog rata bile su rijetke one žene koje su imale posao s punim radnim vremenom. Ipak, zbog nedostatka osposobljenih ljudi, 1937. godine donijet je zakon prema kojem su žene morale da odrade “godinu dana dužnosti”, tokom koje je trebalo besplatno da rade kako bi pomogle nacističkom “ekonomskom čudu”.

Kao domaćicama i majkama, savjetovano je da ne nose šminku i pantalone. Nije bilo dozvoljeno farbati kosu ili nositi minival jer se vjerovalo da to može da ima loš uticaj na zdravlje, a posljedično i na plodnost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh