Svaštara

Gdje se nalazio i kako je nestao Lakišića harem u Mostaru?

I danas među Mostarcima znani Lakišića harem prostirao se na prostoru između Gimnazije i bivše željezničke ložionice pored Stare bolnice (današnji Meppas Mall), na ukupno 19 dunuma površine.

Na mjestu Lakišića harema izgrađena željeznička pruga - Haber.ba

Advertisements

Zemljište za harem uvakufio je Ahmed-aga Lakišić, te je u blizini izgradio istoimenu džamiju. Dolaskom Austrougarske, za potrebe izgradnje uskotračne pruge, harem odnosno kompletan plato su prekopani, te su na njemu izgrađeni pruga, stanične zgrade, ložiona, skladišta, rampe i ostali pomoćni objakti.

Tom prilikom većina posmrtnih ostataka i nišana prebačeni su u harem Kantarevac (u Liska ulici), gdje su se zadržali do 1954, kada je i taj harem sravnjen za potrebe proširenja gradskih ulica.

Ostaci nekad najvećeg mostarskog harema danas su vidljivi samo uz Lakišića džamiju, gdje se među nekoliko preostalih mezara nalazi i onaj mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine. Zanimljivo je i da su pod zemljom prošle godine radnici koji su radili na izgradnji kolektora pronašli ostatke nadgrobnih spomenika i ljudske skelete.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović zatražio je tad od gradskih vlasti da se radovi obustave, da se ekshumiraju posmrtni ostaci, te da se Islamskoj zajednici dozvoli ubiciranje i arheološko istraživanje kompletnog prostora.

Islamska zajednica još 1994. zatražila je podršku ostalih vjerskih zajednica za inicijativu da se na nivou Kantona imovina vrati zajednicama, međutim, inicijatova nije naišla na plodno tlo.

Iz medžlisa Islamske zajednice u nedavnom saopštenju za javnost naveli su da gradske vlasti ignorišu zahtjev mostarskog muftije da se na ovom lokalitetu izvrše kontrolna arheološka iskopavanja, pošto je potvrđeno da se upravo na tom dijelu nalaze posmrtni ostaci muslimana pokopanih u Lakišića harem.

Iz Medžlisa su najavili i da će uskoto poduzeti sve zakonske mjere kod političkih, pravosudnih domaćih i međunarodnih subjekata kako bi se utvrdila odgovornost gradskog rukovodstva te da će protiv preduzeća MO parking zbog najave skorog početka naplaćivanja parkinga na ovom lokalitetu, podnijeti kaznene prijave.

Podsjećamo, naplata parkinga iza zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru počet će 22. maja. Sistem naplate bit će isti kao i kod mostarskog Doma zdravlja. Cijena mjesečne karte za stanare zgrade s kojom graniči parking bit će 15 KM, za zaposlenike 40 KM i za poslovna lica, odnosno službena vozila 75 KM. Ostala vozila plaćat će 1 KM za sat vremena korištenja parkinga.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh