Svaštara

Halloween – Starokeltski običaj koji se danas obilježava u cijelom svijetu

Danas se obilježava Halloween. Slavi se najprije u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Australiji na Novom Zelandu, a sve češće i u našim krajevima.

No image - Haber.ba


Halloween (Foto: Index)

Običaj potječe od starih Kelta koji su 1. studenoga slavili početak godine. Vjerovali su da noć prije dana mrtvih mrtvi napuštaju grobove i vraćaju se na Zemlju kako bi posjetili svoje domove. Kako bi izbjegli susret s mrtvima, ljudi su se oblačili u zastrašujuće maske i stvarali veliku buku. Otuda potječe običaj maskiranja za Halloween koji je u našoj zemlji ipak uobičajeniji za fašničko vrijeme.

U doba Rimljana u noći mrtvih simbolično su se gasile vatre u ognjištima, a budući da se vjerovalo kako mrtvi tada posljednji put dolaze na ovaj svijet, na pragovima kuća ostavljala im se hrana. Također su se postavljale izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom kako bi pomogli dobrim dušama da pronađu put kući, a one grješne odvratili od svojih domova.

Izrezivanje bundeve započelo je u 16. stoljeću u Americi, a postepeno se proširilo i na ostatak svijeta.

(index.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh