Svaštara

Vrlo jednostavno! – Ovako ćete se efikasno riješiti plijesni iz veš mašine

Spore pljesni mogu rasti gotovo u svim uvjetima gdje ima vlage. Plijesan se tijekom vremena može nakupiti i u modernim perilicama zbog čega one smrde, a na odjeći se, osim neugodnog mirisa, mogu pojaviti mrlje čak i nakon što ste tek oprali rublje.

No image - Haber.ba


Veš mašina (Foto: Haber.ba)

Biološki gledano, plijesan je klasificirana kao gljivica. Možete je se riješiti koristeći uobičajena sredstva za čišćenje.

1. Izvadite rublje iz perilice.

2. Otvorite pretinac za ubacivanje praška za rublje i omekšivača. U njega stavite između 1/3 i cijele šalice izbjeljivača na bazi klora. Manju količinu izbjeljivača preporučavaju proizvođači perilica koje imaju otvor naprijed i nemaju program sa čišćenje. Veća količina izbjeljivača stavlja se u perilice s otvorom na vrhu koje imaju program za čišćenje. Najbolje je pogledati u upustvima za upotrebu. Umjesto izbjeljivača možete koristiti i bijeli ocat.

3. Zatvorite pretinac za deterdžent i zatvorite vrata perilice.

4. Ako ga vaša perilica ima, stavite na program za čišćenje. Dio proizvođača taj program jednostavno zove ‘očisti perilicu’ jer se koristi više vode nego je potrebno za pranje rublja, što je nužno kako bi se temeljito očistila plijesan iz perilice. Ako nemate program za čišćenje, izaberite onaj najduži s najvišom temperaturom pranja i dvostrukom centrifugom.

5. Uključite perilicu. Nakon što završi s radom otvorite vrata. Bijelim ručnikom prebrišite bubanj. Ostavite vratašca otvorena nekoliko sati kako bi isparila vlaga i vonj izbjeljivača. Ne ostavljajte vrata otvorena bez nadzora ako kod kuće imate malu djecu ili kućne ljubimce.

(net.hr)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh