ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Ovo je najbolji način da skinete pesticide s voća i povrća: Čudotvorna hemikalija uništava bakterije, viruse i gljivce

Na putovanju kroz svijet hemije možemo se zaustaviti na jednom naizgled običnom (po hemijskom sastavu) jedinjenju, ali jedinjenju koje sa punim pravom možemo nazvati čudom od hemije. O njemu svako od nas treba mnogo više da zna, a to je vodonik-peroksid (H2O2).

Paradajz - Lovesensa.rs

Šta je vodonik-peroksid?

To je plavičasto, u razblaženoj formi bezbojno jedinjenje vodonika i kiseonika poznato i kao vodonik-superoksid, hidrogen-peroksid ili samo superoksid, peroksid, hidrogen. Znamo da ste pomislili na “hidrogen” za kosu, ali dobro je znati da je hidrogen za kosu zapravo vodeni rastvor H2O2 (ili H2O2 vezan uz druga jedinjenja koja ga čine stabilnijim).

Dva atoma kiseonika i dva atoma vodonika prave “čudo”! Kako to?

Ovo nestabilno jedinjenje vodonika i kiseonika je veoma slično vodi (H2O), samo što ima jedan atom kiseonika više. Taj kiseonik se veže za šta god i oksiduje. Na taj način uništava bakterije, viruse, gljivice i druge supstance. Veoma je bitno to da se nakon ove reakcije oksidacije vodonik-perkosid raspada samo na vodu i kiseonik (dakle nema neželjenih nusproizvoda).

Da li ste znali da podklasa leukocita tzv. neutrofili služe kao prva linija odbrane od bolesti, tako što proizvode vodonik-peroksid protiv tоksinа, bаktеriја, pаrаzitа, virusа i glјivicа? Vodonik-peroksid ima bezbrojne mogućnosti primjene (organska proizvodnja, održavanje dobrog zdravlja i higijene, primjena u medicinske svrhe itd.).

 • Vjerovatno je najpoznatija upotreba ovog jedinjenja za ispiranje usta i bjeljenje zuba.
 • Za dezinfekciju rana i posjekotina na tijelu i ustima koristi se ~3% rastvor ovog jedinjenja. Takvim istim rastvorom može se tretirati i upala uha.
 • Posvjetljuje kosu, kožu i nokte, a koristi se i kao sredstvo za izbjeljivanje fleka na odjeći.
 • Sjajne rezultate daje prilikom čišćenja/dezinfekcije površina u kuhinji, hodniku, kupatilu, dječijih igračaka, kao i u borbi protiv buđi.
 • Vodonik-peroksid možemo koristiti za pranje voća i povrća, kako bismo ih oslobodili ostataka pesticida. Takođe, služi i za održavanje svježine voća i povrća.

Može se koristiti za “ispiranje” mesa prije kuhanja

Ipak, ono što bi moglo najviše pažnje da privuče je upotreba ovog jedinjenja u organskoj proizvodnji. Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) je vodonik-peroksid priznala kao organski tretman za poljoprivredne usjeve, a tu su i mnoge prednosti za baštovane. Naime, “hranjenje” razblaženim rastvorom vodonik-peroksida zaražene biljke će osloboditi od mnogih štetočina, uključujući gljivice, gusjenice i druge parazite koji se nalaze u tlu. Razblaženi rastvor se takođe može koristiti kao sprej za lišće protiv vaši i pauka, piše “Lovesensa“…

Koncentracije od značaja:

 1. ~3%: Vodonik-peroksid u ovoj koncentraciji se nalazi u slobodnoj prodaji u apotekama, drogerijama. Ovaj proizvod se ne preporučuje za unutrašnju upotrebu jer sadrži stabilizatore koji se ne gutaju.
 2.  6%: Ova koncentracija se koristi u kozmetičke svrhe za farbanje kose i ne preporučuje se za internu upotrebu.
 3.  30%: Naučnici u svojim eksperimentima koriste ovu koncentraciju koja sadrži stabilizatore i takođe nije za internu upotrebu.
 4. 30% do 32%: Elektronski dijelovi mogu da se čiste sa vodonik-peroksidom koncentracije 30-32 %, što takođe isključuje unutrašnju upotrebu.
 5. 35 % vodonik-peroksid se koristi u proizvodnji namirnica kao što su sir, jaja i proizvodi od surutke. To je jedini vodonik-peroksid koji se koristi za unutrašnju upotrebu.
 6. 90%: Ovo je koncentracija koja se koristi kao izvor kiseonika za raketno gorivo.

Oprez

Ipak, prilikom upotrebe i razblaživanja vodonik-peroksida neophodan je oprez. U najvećem broju slučajeva koristi se u niskoj koncentraciji od oko 3%. Bez obzira na njegova dobra svojstva, on može izаzvаti iritаcije i аlergijske reаkcije na zdravoj koži, а u visokim koncentrаcijаmа (10%) može izаzvаti plikove i crvenilo po koži. U slučaju kontakta sa hidrogenom neophodno je ispiranje sa dosta vode. S obzirom na to da se komercijalno može kupiti i u koncentracijama od 35% i 50 %, neophodno je čuvati ga van domašaja djece.

Podijelićemo sa vama još jednu zanimljivost: vodonik-peroksid prvi put srećemo odmah nakon rođenja jer ono prvo najhranljivije majčino mlijeko sadrži blagi rastvor hidrogena kako bi se dijete zaštitilo od mogućih infekcija tokom prvog susreta sa ovim svijetom! Dakle, ovo čudotvorno jedinjenje nas prati tokom čitavog života, te stoga – vjerujmo mu…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh