ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Uginuo je Sudan: Cijela vrsta ostala samo na dvije ženke!

Sudan je imao 45 godina, što je otprilike 90 u ljudskim godinama. Uginuo je zbog zdravstvenih komplikacija povezanih s godinama, a sve nade u spas vrste leže u umjetnoj oplodnji.

No image - Haber.ba

Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, uginuo je u ponedjeljak nakon što se mjesecima borio sa zdravstvenim komplikacijama zbog starosti. Imao je 45 godina.

Od cijele podvrste ovih nosoroga ostale su sada samo dvije ženke, njegova kći Najin i unuka Fatu, a nada da će vrsta preživjeti leži na razvoju tehnika za umjetnu oplodnju.

Ranije su propali napori da će Sudan biti taj koji će osigurati opstanak vrste, a lani je Sudanu napravljen i profil na Tinderu, aplikaciji za upoznavanje. Međutim, razlog nije bio da mu se nađe partnerica, već da se na taj način finansira prikupljanje sredstava za umjetnu oplodnju. To je bio jedan od ambicioznih projekata da se spasi vrsta čiji je broj srezan zbog krivolova.

Naučnici su sačuvali Sudanov genetski materijal, kako bi mogli naprednim tehnikama oploditi jajne stanice preostalih ženki. Sudan je bio posljednji pripadnik svoje vrste koji se rodio u divljini i to u Sudanu. Iz češkog zoološkog vrta u Keniju su ga prebacili 2009. godine zajedno s tada tri ženke te je bio pod stalnom naoružanom stražom.

Južni bijeli nosorozi i druge vrste nosoroga također su pod velikom prijetnjom krivolovaca kojih ih ubijaju zbog rogova i ogromnog ilegalnog tržišta u Aziji, prenosi “24sata“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh