Svaštara

Pokušajte odoljeti – Pa ko ne bi poželio ovu fantastičnu tunel tortu?

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, kao i ova fantastična tunel torta.

No image - Haber.ba


Tunel torta (Foto: Tportal)

Potrebni sastojci:

6 jaja
sol (na vrh noža)
6 žlica šećera
6 žlica glatkog brašna
3 žlice kakao praha
2 žličice praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja

Krema:
50 dag nektarina
5 – 7 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
2,5 dl slatkog vrhnja
1 – 2 žlice soka od limuna
6 listova želatine
3 žlice likera od breskvi ili soka od breskvi
2 nektarine

Premaz:
3 žlice marmelade od bresaka ili marelica
10 dag bijele čokolade za kuhanje
4 – 5 žlica slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
5 dag tamne čokolade za kuhanje

Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Za tijesto: Kalup za kuglof (promjera 24 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno sa soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno sa šećerom kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati, bez grudica. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano izmiješati.

Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeno tijesto ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 15 minuta. Zatim izvaditi i ostaviti potpuno da se ohladi. Hladan biskvit istresti na radnu plohu i dno biskvita oko 1 cm odrezati. Gornji dio vratiti u kalup i uz pomoć noža i žličice vaditi tijesto iz biskvita tako da dobijete izdubljeni biskvit (tunel). Debljina biskvita sa svih strana da bude oko 1 cm.

Za kremu: Nektarine oguliti, koštice odvojiti te narezati. Staviti u mikser zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, sokom od limuna i usitniti. Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Namočenu želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Želatinu najprije izmiješati s 2 žlice pirea a zatim sa ostatkom. Slatko vrhnje i liker od bresaka dodati pireu i metlicom za snijeg dobro izmiješati.

Dvije nektarine oguliti i na kriške narezati. Kremom puniti izdubljeni biskvit, kriške nektarinastaviti poprijeko u udubljenja. Izrezano dno biskvita prerezati na dva dijela (radi lakšeg prebacivanja) i prebaciti u kalup odnosno kremu prekriti. Ostaviti preko noći u hladnjaku.

Premaz: Marmeladu zagrijati i tortu pomoću kista izvana namazati. Bijelu čokoladu zajedno s vrhnjem otopiti i tortu okolo namazati.

Ukrasiti s naribanom čokoladom za kuhanje.

Savjet: Od preostale kreme, biskvita i nektarini složiti kremu u čaši a ostatak biskvita izmrviti i upotrijebiti za drugu tortu.

(tportal)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh