Svaštara

Proljetno “buđenje” Počitelja kroz objektiv mostarskog fotografa Alana Hadžića

Srednjovjekovni grad Počitelj, jedna je od najzanimljivijih turističkih atrakcija u Bosni i Hercegovini.

Počitelj - Alan Hadžić/Facebook

Počitelj je smješten na lijevoj obali rijeke Neretve, na putu Mostar-Metković.

Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Ovaj srednjovjekovni grad imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju.

Hadži-Alijina džamija, Sisman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća su rekonstruisane i otvorene za posjetioce,a najzanimljiviji objekat u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada.

Ukoliko ste na putu za Hutovo blato ili jadransku obalu, ovo je mjesto na kojem se obavezno morate zaustaviti, a posebno ovih dana kada je, proljetnim buđenjem, Počitelj u potpunosti oživio.

Suncem okupan Počitelj, njegove kaldrme i sokaci bogati historijom, privlače veliki broj posjetilaca, a ljepotu kojom odišu, kroz fotografije prenio je mostarski fotograf i snimatelj, Alan Hadžić, a koje možete pogledati u galeriji fotografija koje nam je autor ustupio.

Kako kaže, svakoj fotografiji nastoji prenijeti dio svojih emocija i mašte, praveći poveznicu između svog svijeta i fotografije koju stvara.

Hadžić već dugi niz godina kroz objektiv pokazuje ljubav prema prirodnim ljepotama i bogatstvu Bosne i Hercegovine, a na njegovoj Facebook stranici, osim Počitelja, možete vidjeti i ljepote Hutova blata, Kravica, Koćuše, Svitave, Blagaja, Rujišta i niza drugih lokacija…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh