ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svaštara

Šta znači kad zaigra desno oko, a šta kad zaigra lijevo

Saznajte koja su narodna vjerovanja, odnosno šta znači kad vam titra očni kapak ili što bi narod rekao, kad vam “igra oko”.

No image - Haber.ba

Titranje očnog kapka se u medicini zove blefarospazam, a u narodu – “igranje oka”. Nauka kaže da se to sve češće dešava zbog sjedenja za kompjuterom, stresa, nedostatka sna, ili nervnog poremećaja, dok narodno vjerovanje tvrdi da je uzrok tome neki znak. Samo ga treba ispravno protumačiti, piše “Telegraf“…

Razni narodi imaju različita vjerovanja kad je igranje oka u pitanju, ali gotovo da nema naroda koji je propustio da protumači ofaj fenomen. Evo šta kažu zašto se to događa.

Kina

U Kini smatraju da je igranje lijevog oka sreća, ali ako igra desno oko, onda je to loš znak. Međutim, ako ženskoj osobi igra donji kapak lijevog oka, to znači da je neko ogovara.

Indija

Indijci veruju da je loša sreća ako vam igra lijevo oko, a dobar znak ako igra desno. Dakle, potpuno obrnuto od Kineza.

Havaji

Vjeruje se da titranje lijevog oka znači dolazak stranca u porodicu, a ako to oko igra bez prestanka, onda to znači raspad porodice.

Balkan

Narodi na ovim prostorima imaju različita vjerovanja kad je ova tema u pitanju. Postoje tumačenja da igranje desnog oka znači da će se ostvariti ono što ste pomislili u tom trenutku, dok je igranje lijevog oka loš predznak. U nekim krajevima se vjeruje da ako ženi zaigra lijevo oko, pononvo će vidjeti svog dragog nakon dugog puta. To je vjerovatno bio dobar znak za sve žene koje su strepile da li će im se muž vratiti iz rata.

Drugdje se, pak, vjeruje da titranje gornjeg kapka desnog oka znači radost u porodici, a donjeg, sklapanje novog prijateljstva. Lijevo oko – gornji kapak, rođenje muškog djeteta u kući, a donji, loše vijesti.

Ostavite komentar i podijelite s nama kako se u vašem kraju tumači kad vam “igra” desno ili lijevo oko.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh