Svaštara

Naučno dokazano: Zbog sestre ćete biti bolji čovjek

Nauka dokazuje da postoje mnoge dobrobiti za dijete kada ima sestru.

Sestra i brat - Nad18.cz

Iako ste se možda ovog trenutka sjetili svih svađa sa svojom sestrom ili prepucavanja oko omiljenog džempera.

“One vam pomažu u razvijanju društvenih vještina, poput komunikacije, kompromisa i pregovora. Čak i sukob među braćom i sestrama može promicati zdrav razvoj”, kaže Alex Jensen, asistent profesora na Univerzitetu Brigham Young i autor istraživanja o odnosima među braćom i sestrama.

Sestra je važna za mentalno zdravlje

Trebate pomoć? Nazovite svoju sestru. Istraživanje objavljeno 2010. u magazinu “Journal of Family Psychology” pokazuje da sestra može podstaći vaše mentalno zdravlje i samopoštovanje. Posebno, naučnica sa Univerziteta Brigham Young otkrili su da sestre pomažu i štite od “samoće, nedostatka ljubavi, krivnje, sebičnosti i straha”.

“Ono što znamo pokazuje da su sestre važne za mentalno zdravlje, a kasnije u životu, kad roditelji umru, one često održavaju kontakte u porodici”, objasnio je Jensen za Motherly.

Čini vas saosjećajnom osobom

Isto istraživanje Univerziteta Brigham Young pokazuje da vam sestra može pomoći da postanete ljubazniji te da pružate pomoć i darujete. To je zato što sestre promovišu pozitivno društveno ponašanje kao što su saosjećanje i altruizam jer pokazuju svoju ljubav i naklonost. Snaga ovog uticaja nije vezana za odnose s roditeljima, piše “Lola magazin“…

“Čak i ako se malo svađaju, sve dok ima ljubavi, odnos će biti pozitivan. Ako se braća i sestre svađaju, moraju regulisati emocije. To su vještine koje će im biti važne kasnije u životu”, objasnila je autorica istraživanja Laura Padilla-Walker, profesorica na Univerziteta Brigham Young, za “ABC News”.

Sestra “oštri” vještine koje su potrebne za međuljudske odnose

Ispada da vas sestra može naučiti puno o rješavanju sukoba, empatiji i kako njegovati druge. Prema Jeffreyju Klugeru, autoru knjige “The Sibling Effect”, možete naučiti kako se nositi s argumentima ili situacijama koje su eskalisale s vašom “borbenom” ili “fizički zastrašujućom” starijom sestrom.

S druge strane, Kluger kaže da ako imate mlađu sestru koja je nesigurna ili treba vodstvo pomoći će vam da postanete brižni ili empatični prema drugima. Naučnici su otkrili da su muškarci koji su odrasli sa sestrama puno bolji u komunikaciji s ženama nego oni koji su bili jedino dijete ili su imali samo braću (također ovo vrijedi i za obrnutu situaciju).

“Neka istraživanja sugerišu da ako osoba ima brata ili sestru odnosno ako je suprotnog spola od nje, može stvarno imati korist u adolescenciji. Mnogi su postali puno bliži s braćom i sestrama u pubertetu jer su oni izvor informacija o suprotnom spolu”, objašnjava Jensen.

Sestra uči nezavisnosti, ambiciji i ravnoteži

Istraživanje britanskih psihologa iz 2009. pokazalo je da su osobe koje su odrasle s najmanje jednom sestrom odlučnije i nezavisnije od onih koji su odrasle samo s braćom. Koautor istraživanja Tony Cassidy sa Univerziteta Ulster objasnio je za “Daily Mail”:

“Riječ je o unutrašnjoj želji da svaki put želimo bolje, da težimo ciljevima. Svakako se čini da postoji nešto s porodicama koje imaju kćeri, više vode do podsticanja uspjeha i neovisnosti”.

To istraživanje obuhvatilo je 571 osobu u dobi od 17 do 25 godina, a otkrilo je da sestre pomažu braći i sestrama da postignu unutarnji mir. S druge strane, bili su sretniji i optimističniji od svojih kolega.

Zašto sestra, a ne brat?

Sve to ima veze s izražavanjem emocija.

“Žene otvaraju kanale komunikacije i puno su izraženije u životnim situacijama i to je pozitivno. Emotivno izražavanje je važno za dobro psihološko zdravlje, a sestre u porodici ga promovišu”, objasnio je Cassidy.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh