Svaštara

Kako je Ante spasio Stari most?

Zanimljivu priču o mostarskom Starom mostu, odnosno o opasnosti koja je zadesila ovu građevinu, te način na koji je spašena, objavio je Đenan Jelin na svom Facebook profilu.

Poplava u Mostaru - Cidom.org

Advertisements

“Nekoliko godina prije dolaska Austro-ugarske, Stari most u Mostaru bijaše u velikoj opasnosti.

Jesenje su kiše te godine padale danima bez prestanka. Neretva nadošla, valja sve pred sobom, nosi balvane, polomljene grane i sve ostalo što god joj se nađe na putu.

Nekoliko se balvana prepriječilo na oba luka mosta i načinilo neku vrstu brane…

Pritisak nadolazeće vode na nagomilane balvane i grane je bivao sve veći i opasnost da se nosive stope mosta, a time i sami most, oštete i uruše je bila očigledna.

Međutim, nađe se jedan hrabar čovjek, Anto Ančić, kojeg svezanog konopom spustiše s mosta, te je on tako viseći, sa sjekirom u jednoj a motkom u drugoj ruci, uspio nekako osloboditi prolaz za nabujalu vodu i tako spasiti most.”

Iz rubrike #istorijaMostara ⬅-Kako je Ante spasio Stari most-Nekoliko godina prije dolaska Austro-ugarske, Stari…

Posted by Đenan Jelin on Dienstag, 27. Februar 2018


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh