Svaštara

Kako da spriječite pucanje cijevi zbog niskih temperatura

Izuzetno niske temperature koje su ovih dana okovale BiH i region mogu da stvore veliku štetu na vodovodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama građana.

Smrzavanje cijevi - Nezavisne.com

Advertisements

Na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može da uzrokuje pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi, javlja “N1“…

Zato se se potrošačima preporučuje sljedeće:

Potrošači moraju da vode računa o tome da instalacije ne ostavljaju na duže vrijeme (odlazak na put) bez kontrole u stanju napunjenosti sistema vodom, a bez protoka, kako bi se na internim instalacijama spriječilo smrzavanje.

Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nisu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim česmama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uslovima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura to da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).

Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u vanjskim zidovima objekata trebaju da ih pregledaju i po mogućnosti zaštite od smrzavanja (posebno ako grijaći elementi unutar ormarića ne rade ili nisu ugrađeni).


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh