Svaštara

Cijevi pucaju na hladnoći: Evo korisnih savjeta kako to spriječiti!

Niske temperature koje su ovih dana okovale su Bosnu i Hercegovinu i regiju mogu stvoriti veliku štetu na vodnoj infrastrukturi, ali i u domovima i vikendicama građana.

Vodovodne cijevi - Sibenik.in

Advertisements

Na niskim temperaturama može doći do smrzavanja vode na priključnim vodovima prema potrošačima, što može uzrokovati pucanje stakla vodomjera i spojne cijevi.

Upravo zbog problema koje niske temperature izazivaju na vodovodnim instalacijama, evo nekoliko savjeta kako izbjeći štetu:

– U vikendicima i ostalim objektima koji se ne koriste redovno ili u kojima niko ne stanuje, te kod odlaska na duži put, zatvoriti ventil iza vodomjera i ispustiti vodu.

– Postoji mogućnosti zaleđivanja internih vodovodnih instalacija ako nisu ugrađene na propisanoj dubini i ako u vrtnim česmama koje su montirane iznad vodomjernog okna nije ispuštena voda. U uslovima niskih temperatura poželjno je da potrošač vrši redovan pregled vodomjernog okna, osigura to da je poklopac zatvoren, a u slučaju ekstremno niskih temperatura potrebno je zaštititi instalacije unutar vodomjernog okna zaštitnim sredstvima (priručna su deke i tkanina, a propisana staklena vuna i sl.).

– Potrebno je pripaziti da se vodomjeri ne smrznu, te da ne dođe do pucanja stakla na brojilu na priključnim vodovima u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore).

– Potrošači koji imaju vodomjerne ormariće u vanjskim zidovima objekata trebaju ih pregledati i po mogućnosti zaštititi od smrzavanja (posebno ako grijaći elementi unutar ormarića ne rade ili nisu ugrađeni).


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh