Svaštara

Sirijac krenuo od nule i ostvario svoj san u SAD-u

Mladi Heval Mohamed Keli, koji je u SAD došao kao izbjeglica iz Sirije, sada radi kao kardiolog u bolnici Univerziteta Emori u Atlanti, u Džordžiji, i predstavlja klasičan primjer kako je neko od nule stigao do bogatstva, ali sa zanimljivim preokretom,

Heval Mohamed Keli - Screenshot/YouTube

Kardiolog Heval Mohamed Keli nedjeljom obično u socijalnom medicinskom centru u Atlanti kao volonter liječi pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje i kaže da mu to pruža izuzetan osjećaj, piše “Glas Amerike“…

“Siećam se da moji roditelji nisu imali zdravstveno osiguranje kada sam došao ovdje kao izbjeglica. Sada sam se vratio da pomažem istim tim ljudima, koji su kao moji roditelji. Ima mnogo Kurda, Arapa i izbjeglica. Osjećam se kao da pomažem svojim roditeljima, kada prije 15 godina nisu imali osiguranje”, kaže Sirijac.

Keli i njegova porodica u Atlantu au stigli 2001. bježeći od represije nad Kurdima u Siriji, a on je, čak i kao tinejdžer, znao da želi da bude doktor.

“Živio sam u veoma siromašnom dijelu grada i obično su komšije po koje je dolazila hitna pomoć ili imali srčani udar ili su umrli od srčanog udara. To je nešto što sam primijetio dok sam odrastao i osjećao sam da moram da se vratim i učinim nešto kako bi to spriječio”, kaže Keli.

Navodi se da je on prvo morao da pomogne svojoj porodici da se prilagodi životu u novoj zemlji. Radio je u restoranu, gdje je prao posuđe i čistio podove kako bi zaradio dovoljno novca da bi izdržavao oca, kojeg je teško povrijedila sirijska policija, kao i majku, koja nikada nije radila, i mlađeg brata.

“Bilo je teško u početku. Hevalov otac je bio bolestan, Mohamed je imao 14, a Heval 17 godina. Nakon tri mjeseca nismo imali nikakvu pomoć. Jedino što je meni bilo važno bila je njihova budućnost i škola. Od Hevala nisam tražila ništa osim da uči i postane doktor”, kaže Hevalova majka, Sadija Mohamed Keli.

Sada kada je sa tim gotovo, Keli i dalje pomaže drugima u njegovoj zajednici.

“Bez Hevalove pomoći bi bilo teško. On nam je do sada pomagao i savjetovao našu djecu da vrijedno uče kako bi ostvarili svoje snove”, priča Hevalov komšija, Taha Sadžid Fatah.

Tahina kćerka se “zahvaljuje doktoru Hevalu za pomoć”.

“Kada porastem želim da idem na medicinski fakultet i da postanem doktorica, pa da pomažem ljudima kao što Heval pomaže nama”, kaže ona.

Univerzitet Emori, gdje doktor Keli sada radi, nalazi se blizu restorana “Mediterejnijan gril” u kome je nekada prao posuđe, ali između kao da je čitav univerzum.

“Dolazak na posao i studiranje ovdje je više kao san. Nikada nisam mogao da zamislim da bih mogao da budem ovdje, ali evo me. Uspio sam ono što sam sebi zacrtao. Sada je vrijeme da nešto vratim zajednici”, zaključuje doktor Keli.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh