Svaštara

Bolesni ste? Uđite, primit će vas Dr. Google

Potraga za zdravstvenim savjetima započinje najčešće uz pomoć internet pretraživača poput Googlea ili Binga (77 posto osoba).

Google - Blogspot.com

Advertisements

Oko 35 posto Amerikanaca koristi se internetom kako bi pokušali saznati od čega boluju, iako je u slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema odlazak doktoru na prvom mjestu.

Istraživanje koje je među tri hiljade odraslih ispitanika proveo “Pew Research Center” u Washingtonu pokazalo je da 59 posto Amerikanaca pretražuje internet u potrazi za dijagnozom…

Istraživanje je pokazalo i da na osnovu informacija prikupljenih na internetu ljudi donose odluku o tomu trebaju li otići doktoru, a većina to i učini. Tek jedna trećina sama odluči rješavati svoj zdravstveni problem.

U slučaju ozbiljnih zdravstvenih problema 70 posto ispitanika kazalo je kako se odmah obratilo doktoru.

Rezultati istraživanja pokazali su i da su osobe koje su same uz pomoć interneta pokušale postaviti dijagnozu imale veće izglede (41 posto) da im doktor kasnije potvrdi dijagnozu, nego da je ne potvrdi (18 posto).

Potraga za zdravstvenim savjetima započinje najčešće uz pomoć internet pretraživača poput Googlea ili Binga (77 posto osoba), a ne specijalizovanih stranica koje se bave zdravljem (13 posto) ili društvenih mreža na kojima pretragu počinje tek jedan posto ispitanih.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh