Svaštara

Slijepi muškarac i njegov najbolji prijatelj bez ruku posadili preko 10.000 stabala u Kini

Priča o Jia Haixiau i Jia Wenqiu je priča o ljudima koji prevladavaju sve prepreke kako bi pomogli drugima i na taj način potpuno mijenjaju vašu perspektivu svijeta.

Jia Haixiau i Jia Wenqiu - Atma.hr

Advertisements

Haixia i Wenqi su dvojica 53-godišnjaka iz Kine koji su se suočili s nevjerojatnim izazovima u životu. Haixia je rođen s kongenitalnom kataraktom koja mu je uzrokovala sljepoću na jednom oku.

Zanimljivo je da je nakon nesreće 2000. godine oslijepio i na drugo oko, a Wenqi je izgubio obje ruke u nesreći kad je imao samo tri godine.

Uprkos njihovim fizičkim smetnjama, Haixia i Wenqi su ostali odlučni da žive život punim plućima. Ova dva najbolja prijatelja pomažu jedan drugom da kroče svijetom i kada su zajedno, ne postoji ništa što ne mogu učiniti.

Dodatak njihovoj nevjerojatnoj priči o prijateljstvu je činjenica da su zajedno uspjeli posaditi više od 10.000 stabala tokom proteklih 10 godina.

“Ja sam njegove ruke. On je moje oči. Mi smo dobri partneri”, kaže Haixia.

Upoznali su se 2001. godine kada su se obojica trudili pronaći posao zbog njihovih teškoća.

Nijedan od njih nije htio “odustati” od života pa su izradili plan da posade stabla kako bi zaradili novac. Sadnjom stabala mogli bi uzvratiti zajednici i osigurati bolju budućnost za druge. S tom idejom na umu, otišli su zakupiti tri hektara zemlje od vlade i započeli s radom.

Haixia i Wenqi ustanu svaki dan u 7 sati i krenu saditi stabla. Kada dođu do brzog toka rijeke koji moraju prijeći kako bi došli do svoje strane, Wenki nosi Haixia na drugu stranu.

Wenqi nosi Haixia na drugu stranu obale – Atma.hr

Novac je minimalan, ali par je odlučan da ponovo pošume svoju zemlju.

Nisu u mogućnosti kupiti nove mladice pa koriste reznice od starijih stabala kako bi zasadili novi život.

Kada se treba popeti na stablo kako bi se prikupile reznice, Wenqi pažljivo usmjerava Haixia, djelujući kao njegove oči.

Wenqi pažljivo usmjerava Haixia kako bi prikupio reznice – Atma.hr

Rad zahtijeva mnogo strpljenja i plodovi njihovog rada nisu uvijek vidljivi, ali kada primijete da krošnje polako izrastaju centimetar po centimetar, to je dovoljno da Haixia i Wenqi osjete mir u umu.

“Stojimo na vlastitim nogama. Plodovi našeg rada su slatki. Iako se namučimo, nalazimo mir u našim srcima”, kaže Wenki

Veliki broj ljudi je volontiralo kako bi pomogli Haixiau i Wenqiu nakon što su čuli njihovu priču, a jedan je čovjek ponudio platiti operaciju koja bi mogla pomoći vratiti Haixiau vid, dok su drugi donirali novac kako bi osigurali da ova dva najbolja prijatelja uvijek imaju krov nad glavom i dovoljno hrane za jesti.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh