Svaštara

Grad u kojem je sve dozvoljeno i gdje vlada potpuno bezakonje

U gustoj džungli između Kine i Mjanmara nalazi se pogranični gradić u kojem kockari i korisnici opojnih sredstava mogu u potpunosti da uživaju u svojim porocima.

Mong La - Facebook

Advertisements

Mong La se razlikuje od obližnjih tradicionalnih sela zbog velikog broja kasina, hotela i bordela koji javno reklamišu svoje usluge.

U jednom trenutku dileri droge su preplavili ovaj grad zajedno sa turistima hedonistima nakon izgradnje 1989. godine. Štaviše, lider grada je Sai Leun koji se do 2000. godine nalazio na amerčikoj listi najtraženijih dilera heroinom…

Iako su vlasti tvrdile da je proizvodnja droge u ovom gradu iskorijenjena u njemu se i dalje lako dolazi do narkotika, posebno kristalnog meta, ali i oružja i ukradenih automobila.

Ovaj grad je navodno zaradio 9,6 miliona dolara od turizma u 2002. godini, a posjetioci su uglavnom Kinezi koji ne odlaze dok ne prokockaju nekoliko desetina hiljada u nekoj od kockarnica.

Grad je nekada bio poznat i po trgovini dijelova tijela ugroženih divljih životinja, pa su se tako prodavali i žuč od medvjeda, tigrove šape i slonovača, ali je nedavno gostujući novinar “Daily Beasta” rekao da se sada uglavnom prodaju lažni eksponati.

Mong La je brzo postao od grada trgovine “eldorado za poročne”, a pojedini turisti se odluče da započnu svoj život u ovom gradu. Neki Kinezi su na ovom mjestu prokockali i državni novac, a drugi su baš tu pobjegli od svojih dugova ili kriminala.

Prije 20 godina Ujedininjene nacije (UN) su u Mong La sprovele pijaću vodu, a Kinezi su obezbijedili struju i telekomunikacione sisteme nekoliko godina kasnije. Ipak, Kina je brzo odustala od pokušaja da unaprijedi ovaj grad u kojem vlada bezakonje, pa su čak poslali vojnike da zatvore kockarnice.

Gradski vođa Leun je jednostavno pomjerio kockarnice 16 kilometara južnije i ostavio napuštena kasina i kockarnice po brdima iznad grada, te nastavio s radom.

Rat lokalnog vođe i kineskih vlasti se nastavio, a Kinezi su čak u jednom trenutku isključili mobilne mreže u namjeri da spriječe online kockare iz Šangaja i Pekinga da doprinose rastu ovih kockarnica. Vlasnik kasina je ponovo dobio bitku tako što je kupio satelitske antene i riješio problem.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh