Svaštara

U Sarajevu davne 1936. godine izvršena operacija promjene spola!

Sarajevo je u periodu između dva svjetska rata doživjelo ogroman napredak u razvoju nauke, obrazovanja, kulture.

Zemaljska bolnica Sarajevo - RadioKameleon.ba

Advertisements

Kada je u pitanju medicinska nauka, ovo je vrijeme kada se Zemaljska bolnica u Sarajevu, osnovana još 1894. godine, razvija u mnogim segmentima rada. Već tada su rađeni složeni hirurški i terapeutski zahvati, po uzoru na klinike razvijenih evropskih zemalja.

Jedan od takvih, revolucionarnih zahvata realizovan je 1936. godine, piše “Radio Kameleon“…

Riječ je o operaciji promjene spola, o čemu su pisale Jugoslovenske novine “Vreme” u četvrtak 13. augusta 1936. Zahvat je izvršio doktor Omer Bahtijarević, poznati hirurg, ugledni građanin Sarajeva, svojedobno predsjednik humanitarnog društva “Merhamet”.

Riječ je o slučaju 15-godišnje Almase Popović kod koje je komisija utvrdila “da su joj neki spolni organi slabije izraženi i da su joj jače razvijeni spolni organi muškarca”, kako pišu novine.

Nakon operacije promjene spola, Almasa je promijenila ime u Enver.

Novine pišu kako je Almasa u bolnicu došla potpuno sama, a da je nakon operacije “Enver izjavio da mu je “dan kad mu je utvrđen spol najsretniji dan u životu””.

Pogledajte faksimil novinaskog teksta o ovom medicinskom poduhvatu koji pokazuje koliko je BiH bila napredna u vrijeme kada su je mnogi još smatrali “tamnim vilajetom”.

Operacija promjene spola u Sarajevu 1936. godine – RadioKameleon.ba


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh