Svaštara

Jednostavan japanski trik može vam uštediti stotine maraka

Nije li grozno kada nekoliko dana prije plaće shvatiti da vam je tekući račun prazan, a nemate pojma na šta ste potrošili novac?

Konvertibilne marke - Indikator.ba

Advertisements

Manijakalna štednja nikom nije draga, ali mora postojati način da shvatite na šta bacate novac. Tajna bi mogla ležati u drevnoj japanskoj metodi Kakeibo koja navodno pomaže da ušparate novac, prenosi “Index“…

Kakeibo u prijevodu znači “računovodstvo kućanstva”, a “Independent” piše da bi vam oslanjanje na ovu metodu moglo uštedjeti popriličan iznos novca. Sve što trebate učiniti jeste sjesti na kraju svakog mjeseca i napisati na papir sve na što ste potrošili novac u zadnje četiri sedmice. Ako ne možete toliko pamtiti, pišite češće na šta trošite vaš novac.

Cilj ove metode jeste pojedincima pružiti kontrolu nad tim gdje su potrošili novac, ali i pokazati im gdje bi mogli uštedjeti. Također vas podučava da pripazite na četiri teme koje su važne svima:

  1. Preživljavanje – biti u stanju platiti stanarinu i račune te kupiti hranu;
  2. Neobvezno – kupovina nove odjeće, odlazak u restorane i na piće te kupovina novog laptopa ili mobitela
  3. Kultura – Odlazak u kino i kazalište te na koncerte i sportska događanja;
  4. Dodatno – pokloni za rođendane, neplanirani popravci ili hitni slučajevi.

Naravno, ova metoda ne zvuči kao ništa revolucionarno, ali vjerovatno nikad niste probali nešto slično. Na blogu “Moni Ninja” tvrdi se da ova metoda njenom korisniku može uštedjeti čak 35 posto budžeta.

Za one koji žele uštedjeti na neki drugi način, tu je izazov “365 dana” i ljudi ga masovno prihvaćaju jer se štednja doslovno ne osjeti. Štedi se po principu, pola marke ili jedna marka ponedjeljkom, jedna ili dvije utorkom, marka i po ili tri srijedom i tako do nedjelje kada se u kasicu ubacuje tri i po marke ili sedam, zavisno da li ste ubacivali pola marke ili jednu. Na kraju godine, ukoliko ubacujete 1 marku ovim tempom imaćte skoro 1.600 maraka koje možete potrošiti na božićne darove ili na nešto neophodnije.

Bivša novinarka, a danas profesorica novinarstva, Marie C. Franklin prije 12 godina odvajala je pak svakih pet dolara koje je dobila kao ostatak prilikom plaćanja.

Ako joj je vjerovati, sami sebe ćete izazvati u tome koliko brzo možete prikupiti hrpu kovanica od jedne marke.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh