Svaštara

10 pravila lijepog ponašanja koja bismo svi trebali znati

Još od malih nogu, kroz svakodnevnicu učimo osnovna pravila bontona.

Vino - Zenski.ba

Advertisements

Kako jesti pristojno, što je osnova lijepe komunikacije, na šta vrijedi obratiti pažnju tokom upoznavanja, ali i čaroliju lijepih izraza te geste zahvale i izvinjenja.

Kasnije, na listu se dodaju i obrasci pristojnog poslovnog izražavanja, čime dobijamo cijelu lepezu pravila koje o nama mogu svjedočiti lijepo i pokazati da se odlično snalazimo u svakodnevnici.

Upravo zbog toga smo odlučili kreirati mali šalabahter svakodnevnog lijepog ponašanja koji će vas podsjetiti zašto je itekako važno, ali i iznimno lijepo pridržavati ga se.

 • Bonton za stolom svakako je jedan od važnijih u knjižici lijepog ponašanja. Uz zabranu mljackanja i srkanja hrane koji nikako nisu ugodni uhu ni oku, trebali biste pripaziti i na način na koji koristite pribor. Ako niste gotovi s jelom (polagano uživate u svom jelu ili radite malenu pauzu), priborom formirajte piramidu kako bi konobar znao da još uvijek jedete. Tokom jela, vaše ruke bi trebalo biti položene na vašem krilu ili na ivici stola tako da se laktovi međusobno ne dodiruju.
  Ukoliko ste gotovi s jelom, onda viljušku i nož prekrižite i stavite u tanjur. A ukoliko želite kuharu dati kompliment, vilušku i nož položite vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo. Kada je u pitanju ubrus, njega odmah postavljate u krilo, a ukoliko idete u toalet ili nakratko ustajete od stola, ubrus ostavljajte na stolici.
 • Nikada se ne rukujte dok sjedite. Kad vam neko priđe, ustanite od stola i zatim se rukujte, nezavisno od spola druge osobe.
 • Čaša za vino se uvijek drži za stalak, nikada za gornji dio.
 • Uvijek govorite riječi “hvala” i “molim”.
 • Nemojte prekidati druge dok pričaju.
 • Uvažavajte ljude oko vas. Na poslu uvijek pozdravite ljude koje srećete, kao i u hodniku ili u ulici u kojoj živite.
 • Ugasite telefon tokom sastanaka, nezavisno od toga gdje se sastanak održava. Nije pristojno držati telefon na stolu ni tokom (poslovnih) ručkova i večera.
 • Uvijek predstavite ljude s kojima ste u društvu osobama koje srećete. Tako ćete osobama koje su u vašem društvu pokazati da su cijenjeni bez obzira na njihov status, prisnost s vama ili vaš odnos na radnom mjestu.
 • Pozdravni poljubac u obraz uvijek se prvo daje s desne strane, a onda s lijeve.
 • Uvijek se predstavite, posebno kada razgovarate s nekim putem telefona ili e-maila. Nipošto nije zabavno ukoliko nekoga npr. pozivate na telefon i odmah upitate možete li razgovarati sa osobom A. Na taj način vaš sagovornik ne zna s kim razgovara niti će nužno imati volju da s vama ostvari kontakt, prenosi ” Modamo“…

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh