Svaštara

Černobil kakvog još niste vidjeli: Fotograf koristio posebne filtere i zabilježio kako izgleda zona otuđenosti

Fotograf Vladimir Migutin napravio je zadivljujuće snimke u Černobilu (Ukrajina), na mjestu koje je još uvijek pusto od ljudi, ali kako je njegova kamera zabilježila, tamo ima života.

Černobil - 100posto.hr

Advertisements

Fotografisao je Černobilsku zonu otuđenosti, odnosno teže onečišćenog prostora u blizini černobilske nuklearne elektrane. Odlučio je sve fotografije napraviti s infracrvenim filterom, koji je tom napuštenom mjestu dao još sablasniju notu, piše “100posto“…

Vladimir živi i radi u Izraelu, a rođen je u Bjelorusiji 1986. godine,  iste godine kada se dogodila eksplozija nuklearnog reaktora koja je uzrokovala katastrofu. Kada je imao pet godina njegova porodica napustila je Sovjetski Savez.

“Imam živa sjećanja na moje rano djetinjstvo i želio sam se vratiti na neka mjesta u Minsku da vidim kako su se izmijenila od tada, htio sam i ponovno vidjeti neke moje prijatelje. Zatim mi je ideja o posjetu Černobilu pala na pamet”, kazao je Vladimir.

Na internetu je potražio grupe koje posjećuju to područje i imaju ispravne dozvole za ulazak u ozračeno područje. Pronašao je vodiča i grupu koja je planirala put u periodu koji mu je odgovarao.

“Teško je opisati atmosferu koja je bila na tom putovanju, ali kao da sam bio u nekoj vrsti raja. Osjećaj koji sam posljednji put osjetio pri posjetu Kokederi (hramu u Japanu) prije dvije godine. Stalno slušamo hvale o moćnoj majci prirodi koja stvara život iz ruševina. To sam uvijek osjećao, ali nikada tako snažno to je pravo mjesto za vidjeti te kontraste. Trideset godina nakon katastrofe, još uvijek nema ljudi, šume, životinje, biljke činilo se kao da sve buja, oživljeno od majke prirode. Malo patetično, ali to sam osjetio”, napisao je Vladimir uz svoj fascinantan album.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh