Svaštara

Tri identična brata odvojena su po rođenju zbog SUROVOG EKSPERIMENTA, a kada su se pronašli otkrivene su JEZIVE POSLJEDICE

Kada je 19-godišnji Robert Šafran 1980. godine krenuo na fakultet u New Yorku, iznenadio se jer su se svi ponašali kao da ga već znaju i bili veoma srdačni prema njemu. Ispostavilo se da su mislili da je on zapravo neko drugi – Edi Galand, student koji je prethodnu godinu proveo na istom fakultetu. Dva mladića izgledala su gotovo identično, ponašala se jednako, čak su i trenirali isti sport, voljeli iste stvari i govorili na isti način, iako se nikada nisu upoznali.

Braća Dejvid, Edi i Robert - Blic.rs

Advertisements

Majkl Domic, Robertov cimer, koji je prethodno bio i Edijev cimer, riješio je da istraži o čemu se radi. Ubrzo je utvrdio da su obojica rođena istog datuma i data na usvajanje i pomogao dvojici momaka, za koje tada bilo jasno da su rođena braća, da se sretnu, piše “Daily Mail”.

Edi i Robert su bili presretni i bili su uvjereni da su jednojajčana braća, ali nakon što je njihova priča izašla u lokalnim novinama, javio im se još jedan mladić koji je tvrdio da izgleda isto kao oni. Bio je to Dejvid Kelman, student s drugog njujorškog fakulteta, prenosi “Blic“…

Tri identična momka i njihove porodice su se upoznala i insistirala su kod agencije za usvajanje da im da objašnjenje.

Saznali su da su oni zapravo bili rijedak slučaj jednojajčanih četvorki, od kojih je najmlađa beba preminula pri rođenju.

Tri dječaka je trebalo dati na usvajanje, ali umjesto da ih usvoji jedna porodica, psihoanalitičar Piter Nojbauer iz Menhetnskog centra za razvoj djece, riješio je da sproveden zloglasan eksperiment kako bi utvrdio koliko na oblikovanje ličnosti utiče okolina, a koliko genetika. Nojbauer je to radio sa velikim brojem blizanaca.

Tako su djeca data u tri različite porodice, a morali su godinama kasnije da dolaze kod Nojbauera na pregled i testiranja.

Sva trojica su imala visok koeficijent inteligencije, voleli iste filmove, imali sličan tip žena koji im se dopadao, a pušili su čak i isti brend cigareta.

Robert Šafran i Dejvid Kalman – Blic.rs

Ipak, ubrzo su otkrivene užasne posljedice njihovog razdvajanja. Sva trojica su u nekom periodu života patila od depresije i anksioznosti. Zanimljivo je i da kada su progovorili govorili su da imaju braću.

O njihovoj neobičnoj situaciji snimljen je film “Tri identična stranca” koji je nedavno premijerno prikazan na “Sandens festivalu”. Nažalost, premijeri su prisustvovali samo Robert i Dejvid.

Edi Galand je, nakon duge borbe sa depresijom, oduzeo sebi život u 33. godini, ostavivši iza sebe suprugu i kćerkicu.

Daljnja istraživanja kakva je vršio Nojbauer su, očekivano, prekinuta, a preživjela braća tog naučnika danas nazivaju “doktorom nacistom” i optužuju ga da im je ukrao djetinjstvo i da je kriv za Edijevu smrt.

“To je bilo pogrešno i surovo”, rekao je Dejvid Kelman.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh