Svaštara

Evo šta sam naučila na dugom putu koji je trajao punih 35 godina

Napunila sam 35 godina. Neko bi rekao – Tek 35?! Ja imam da kažem – Već 35! Za 35 godina sam preturila svašta preko glave, i lijepo i ružno, i nije to samo obavezna životna fraza, nego zaista jesam. Vanrednih 35 godina. Danas se pitam šta sam sve naučila?

Djevojka - Kucnilekar.com

Naučila sam da nije nužno da te onaj koji te rodio voli više od bilo koga drugog na svijetu. Takođe nije nužno da te mrzi onaj ko je rodio tvog muža – dešava se da te voli i poštuje više nego što si mogla da zamisliš. Treba samo dati šansu, i dopustiti da budeš voljen.

Naučila sam da se muškarac za kog si se udala, mijenja kroz vrijeme, lik mu se meijnja , ali i karakter, na dobro ili loše. Isto tako se mijenjaš i ti, ni ti nisi ista žena koja je davno pred Bogom rekla – Da! Naučila sam da ako želiš da se on mijenja i ponaša kako tebi odgovara, prvo pokušaj na sedm dana da promijeniš sebe i da budeš ono što ti misliš da je savršeno. Vraški težak posao. Dakle ili ga prihvati takvog kakav je, ili nađi način da probudiš želju za promjenama u njemu samom ili ga pusti.

Naučila sam kad postaneš majka da misliš da ti je to jedini posao na svijetu. Da sačuvaš i gajiš svoje mlade. Da se posvetiš cijela. Da zaboraviš da si i ti čovjek, kao što su tvoja djeca mali ljudi. Da imaš i ti svoje potrebe jednako kao i oni. Zaboraviš da voliš sebe, a tvrdiš da voliš njih. Prvo moraš naučiti da voliš sebe, da prihvatiš svoju djecu kao dio porodice, ali da ne zaboraviš da si i ti dio te porodice. Jedan od bitnijih članova. Moraš da voliš sebe.

Naučila sam da nije neophodno da onaj ko se s tobom viđa svaki dan, šali, pjeva, smije, bude tvoj najbolji prijatelj. Najbolji prijatelj je osjetljiva kategorija. Prije nego što pomisliš da ti je neko najbolji prijatelj i prepustiš se kao da ti je rod rođeni ispitaj svoje misli, preispitaj sve, pa mu dodijeli lentu. Ako jeste najbolji prijatelj, nikad mu neće biti potrebno da mu to saopštiš. Znaće. Dušom će osjećati. Čuvaj ga kao najvrijedniji dijamant.

Naučila sam da ljudi koji su dio moje prošlosti, vrlo lahko mogu preći most iz sigurnog zaborava u sadašnjost i svakodnevicu. Mogu da te prijatno iznenade i ražaloste što si ih strpala u džak nazvan – “Prijatelji iz detinjstva, iz škole, sa fakulteta”. Nepravedno gurnuti u zaborav.

Naučila sam da cio život možeš upoznavati nove ljude, da ti neko može pružiti od sebe, više za godinu dana druženja nego neko drugi za cio život. Više ljubavi i radosti. Tvoje je da dopustiš.

Naučila sam da stavovi ljude koče. Da kad se neko kruto drži svog stava, braneći ga po cijenu svega, može da izgubi mnogo više nego što dobija. Sigurno dobija sopstveno tapšanje po ramenu. Bravo! Odbranio si stav! Smiješno… Svi smo mi u pravu, jer mislimo da jesmo. Ukoliko bi mislili da nismo u pravu, a branimo neki svoj stav, za sigurno možemo sebi da priznamo da smo budale. Tako i Vaš neistomišljenik. I on vjeruje da je u pravu. Svi smo u pravu, i to saznanje bi trebalo da nam donese određen unutrašnji mir. Preko potreban mir. Svi smo u pravu.

Naučila sam da ništa ne mora da ide po planu. Da ne možeš sve da kontrolišeš, čak i ako ti pođe za rukom ne možeš da kontrolišeš prirodu, stoga opusti se. Prepusti se. Planiraj, ali vjeruj da i ako tvoj plan ne uspije sigurno se nešto bolje sprema.

Naučila sam da sve dođe kad mu je vrijeme. Ništa ne može na silu, čak i ako uspiješ da ostvariš nešto na silu, ne uživaš u tim plodovima, jer si se istrošio tokom puta. Najljepše što sam se naučila je strpljenju.

Strpljenje je majka mudrosti i kruna mog postojanja. Strpljivo čekam sve što me sljeduje – i dobro i loše. Strpljenje me je naučilo još jednoj lekciji – Sve će proći, i dobro i loše. Pa onda opet slijedi dobro, pa opet loše… to je život. Kako kaže narodna izreka – “U zlu se ne pokudi, u dobru se ne ponesi”, prenosi “Uspešna žena“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh