Svaštara

Višnja Ustamujić, višegradskosarajevska uzgajivačica cvijeća: “Vesele boje privlače vedrije osobe, zaljubljeni vole jarke boje!”

Višnja Ustamujić često sanja višegradske cvijetne perivoje. Najčešće je to san u kome vidi svoju kuću u Višegradu i avliju punu cvijeća. Kaže kako nije mogla zamisliti da će jednog dana ostati bez avlije u kojoj je provela najljepši period života. Rat je radost pomutio. Prisjeća se:

Višnja Ustamujić - Aura.ba

Advertisements

Na svakom prozoru bile su saksije sa raznobojnim cvijećem, veranda se nije vidjela od zelenila, a avlija je mirom mirisala na zumbule, ruže, kadifice, bosiok, nevene…”

Autohtono cvijeće

Kao izbjeglica Višnja je našla utočište u sarajevskom naselju Grbavica, gdje danas ima i cvjećaru.

“Bez cvijeća ne mogu. Jednostavno kazano zahvaljujući cvijeću lakše sam prebrodila životne tegobe. Cvijeće ti je lijek za dušu, čuvar zdravlja i raspoloženja“, kaže ova cvjećarka i dodaje kako je cvijeće njena najveća ljubav, ali i nafaka, piše “Aura“…

“Spojila sam ugodno s korisnim, a u ovom najljepšem poslu pomaže mi kćerku Enisa koja nastavlja porodičnu tradiciju započetu još u Višegradu”, veli sagovornica i pojašnjava kako na zakupljenoj zemlji u okolini Sarajeva uzgaja mnoge vrste domaćeg cvijeća koje se može još samo naći u starinskim kućama i avlijama izvornih naziva: svekrvino uho, snahin jezik, kaloper, sabljica, bosanski zambak, bosiljak…

“Kraljica ljepote”

Kada Višnju upitaju koje joj je cvijeće najdraže, zamisli se i uz osmijeh veli kako “svaki cvijet ima svoju draž i ljepotu“.

“Moje srce se ne može opredijeliti za samo jedno cvijeće“, veli i nastavlja priču:

“Ruža je za mnoge bila i ostala ‘kraljice cvijeća’, ali meni su drage sve vrste našeg, autohtonog cvijeća koje su u sobama i u avlijama uzgajale naše nane i majke. Naravno, oči otvaraju i dušu vesele i prekrasne vrste kao što su: orhideje, tulipani, karanfili…”

Ipak, naše, domaće cvijeće, nosi sa sobom lijepe uspomene na djetinjsstvo i mladost i kao takvo razgaljuje dušu mirisom i ljepotom. Ono što je zanimljivo, ko iskreno voli cvijeće prvo ga pomiriše.

Moć mirisa

Za Višnju cvijeće “govori, ima dušu i osjeti ljubav čovjeka“.

“Ima cvijeća koje osjeti da će te ga pomilovati i zamiriše prije nego ga dodirnete rukom“, veli ova susretljiva cvjećarka i dodaje:

“Vesele boje privlače vedrije osobe, zaljubljeni pretenduju na jarke boje, a melanholicima je svejedeno koje je boje cvijet. Ako pak nisam sigurna da je tako, u jedno jesam; ko voli cvijeće on ga prvo pomiriše!”


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh