Svaštara

Borba na život i smrt: Hobotnica ugušila delfina koji je htio pojesti

AustralijskiInaučnici prvi put u historiji zabilježili su slučaj borbe na život i smrt između delfina i velike hobotnice, u kojem je glavonožac uspio ugušiti morskog sisavca koji ga je pokušao progutati.

Hobotnica i delfin - Screenshot/YouTube

Advertisements

Takvih slučajeva u prirodi vjerojatno ima više, ali ovo je prvi u kojem su stručnjaci našli jasne forenzične dokaze o tome što se dogodilo.

Mladi indo-pacifički dobri delfin očito je precijenio svoje mogućnosti pokušavši progutati cijelu maorsku hobotnicu bez odgovarajuće pripreme. Pronađen je mrtav s krakovima koji su još uvijek bili virili iz njegove njuške, prenosi “Index“…

Strategija iscrpljivanja

Hobotnice su visoko na jelovniku delfina jer je njihovo meso vrlo hranjivo, a relativno su lahak plijen. Međutim, iskusni delfini obično ih nastoje umoriti i raskomadati prije nego što ih progutaju u manjim dijelovima. Najčešće ih bacaju u zrak kako bi pri padu, udarima o površinu mora smanjili njihov otpor. Nesretne, inteligentne hobotnice pritom se krakovima pokušavaju uhvatiti za njihove glave, uglavnom bezuspješno.

U ovoj strategiji delfini također obično nastoje pojesti prvo glavu hobotnice kako bi onesposobili djelovanje problematičnih krakova. Ali kako je velik dio živčanog sistema hobotnice smješten u međusobno nezavisnim i samostalnim krakovima, oni ostaju aktivni još oko sat vremena pa se pipcima hvataju za okolne objekte. Zanimljivo je pritom da se krakovi najinteligentnijeg mekušca na svijetu, kada su povezani s glavom, nikada ne uhvate i ne upetljaju međusobno jer prepoznaju karakteristične hemikalije u sluzi na vlastitoj koži.

Slučaj mladog delfina kojeg su naučnici nazvali Gilligan, posebno je zanimljiv jer je veliki sisavac bio snažan i dobra zdravlja; nije bio neki bolesni starac. Ali očito mu je nedostajalo lovačkog iskustva.

“Čini se da je bio izuzetno pohlepan tako da je pomislio, ‘Znate što, progutat ću je cijelu'”, rekla je za “National Geographic” voditeljica obdukcije i studije Nahiid Stephens, patologinja na Univerzitetu Murdoch u Perthu, u Australiji.

Kako je hobotnica ugušila delfina?

Obdukcija, predstavljena u časopisu “Marine Mammal Science”, pokazala je da se hobotnica, teška oko dva kilograma, krakovima raspona 1,3 metra, uhvatila za grkljan Gilligana čime je onesposobila njegov epiglotis (poklopac grkljana koji kod sisavaca sprječava ulazak hrane u dišne puteve) koji inače povezuje jednjak delfina s dišnim otvorom kada on proguta veći komad hrane. Ovim čvrstim zahvatom hobotnica ga je ugušila.

“Hobotnica je teoretski već mogla biti mrtva, ali pipci su još uvijek bili funkcionalni”, rekla je Stephens, dodavši da je na taj način glavonožac, iako niko nije izašao kao pobjednik, ipak dobio neku posljednju zadovoljštinu.

Ekskluzivni klub najinteligentnijih životinja

Naučnici smatraju da su hobotnice, baš kao i delfini, čovjekoliki majmuni, slonovi i vrane, izuzetno inteligentne životinje. Godine 2012. grupa biologa okupljenih na konferenciji u Cambridgeu objavila je deklaraciju kojom je priznala da imaju svijest o sebi kakva se ranije smatrala ekskluzivno ljudskom te da ih treba tretirati shodno tome. Poznato je da se hobotnice gledaju u ogledalima, da prate televizijski program, da znaju koristiti oruđe poput ljusaka kokosa te da čak prenose znanje učenjem.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh