Svaštara

Nakon napada kita – danima su jeli jedni druge

Ni sami nisu slutili da će od lovaca sami postati plijen – i to sami sebi.

Napada kita na brod - Express.hr

Njegovo ime kao da mu je već dodijelilo sudbinu koja ga očekuje, mnogi su komentarisali nakon smrti mlađahnog Owena Coffina (u prevodu njegovo prezime znači lijes).

Advertisements

Owen, rođen 1802. kao sin Nancy i Hezekiana Coffina, još je kao tinejdžer postao mornar te je vrlo brzo završio na prekookeanskim plovidbama. Nažalost, jedna od njih već mu je sa 17 godina života došla glave, piše “Express“…

Owen je bio pomoćni mornar na brodu Essex iz Nantucketa, a taj se kitolovac zaputio u Tihi okean na ekspediciju lovljenja kitova u avgustu 1819. godine.

Sami su postali lovina

Brodom je zapovijedao njegov rođak, George Pollard Jr. U novembru 1820.g., plijen je postao opasan neprijatelji – Essex je potopio ogroman kit, koji je brod udario dva puta. Član posade Owen Chase opisoa je drugi, finalni udar:

“Okrenuo sam se i vidio ga kako prilazi s dvostruko većom brzinom od normalne, a činilo se kako dolazi pun beskrajnog bijesa i žedan osvete u svakom mogućem obliku. Voda se odbijala od njega i letjela na sve strane dok je on neprestano i nasilno udarao repom o površinu. Činilo se da mu oko polovice glave viri iz vode i upravo je na taj način došao ravno na nas i ponovno udario brod.”

Napad kita na brod – Express.hr

Kit je probio trup broda usred samog Pacifika, a “Essex” je ubrzo potonuo.

Posada je u prvi tren uspjela sačuvati pribranost i živu glavu pobjegavši na malim drvenim čamcima za spašavanje. Sa sobom su imali zalihe dovoljne za dva mjeseca preživljavanja.

Ali, na njihov svakodnevni jad i očaj – dva mjeseca su prošla, niko ih nije spasio. Do januara 1821., gotovo posve izgladnjeli članovi posade, počeli su jesti one koji su prvi preminuli.

Slamka je odlučila ko će živjeti

Kad i od njihovih tijela ništa nije ostalo, preostala četvorica ljudi u čamcu dogovorila su se kako će izvlačit slamke. Ko izvuče najkraću, toga će zaklati nožem i pojesti – inače će sva četvorica umrijeti od gladi.

Owen Coffin je “izgubio” na toj lutriji, izvukavši najkraću slamku. Kapetan se dobrovoljno prijavio da ga zamijeni u tom žrtvovanju, ali hrabri je Coffin odbio, govoreći da je “to ispravno učiniti kako bi drugi mogli živjeti”.

Njihov je čamac napokon uočen na obali Južne Amerike, 23. februara 1822. – nakon što je 92 dana proveo plutajući na okeanu.

Herman Melville naveo je potonuće “Essexa” kao glavnu inspiraciju za svoje remek djelo, Moby Dick.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh