Svaštara

UDANA ZA KRALJA KOKAINA: Životna priča Marije, supruge najvećeg gangstera na svijetu

Mito ili smrt, ili na španskom plata o plomo” način je na koji je Pablo Escobar držao cijelu Kolumbiju u šaci. Radilo se o ultimatumu koji je postavio svakom policajcu ili bilo kome drugome koji mu je stao na put.

Porodica Pabla Escobara - Screenshot/YouTube

U prevodu, mogli su birati da li će učiniti ono što Pablo želi ili će primiti srebrni metak, piše “Express“…

Kao dječak je krao nadgrobne spomenike, a osim kokaina, za uspjeh Pabla Escobara zaslužni su odanost, nasilje i mito. Na tim je osnovama Escobar gradio svoje carstvo – kartel Medellín, koji je u osamdesetima svaki dan samo u Sjedinjene Američke Države krijumčario 15 tona kokaina.

Većina se odlučila za “plomo”, vodstvo, i omogućila mladiću iz kolumbijskog gradića Rionegro da u svojim rukama drži 80 posto svjetske trgovine kokaina. O nevjerovatnom životu najpoznatijeg i najbogatijeg dilera drogom na svijetu snimljena je Netflixova uspješna serija Narcos koja je zaludjela svijet.

Danas, čak 24 godine nakon smrti CIA još uvijek traži njegove tajne zalihe, pa je lako zamisliti da je brak s takvim čovjekom doista priča za sebe.

Nezaustavljiv vodopad novca koji se slijeva, svi oko njege previše ustrašeni da mu kažu ne na svaki njegov hir? Pa, i nije bilo baš tako. Naime, dok serija Narcos možda predstavlja njegovu ženu Mario Victoriu Henao kao odanu i proračunatu partnericu svom spurugu, potrebno je odvojiti stvarnost od fikcije.

Dok je Escobar bio sin skromnog farmera i učiteljice, Maria “Tata Escobar” zapravo potiče iz puno prestižnije porodice. Imala je samo 13 godina kad su se upoznali, a udala se s 15. Budući da je još k tome bila i punih 11 godina mlađa od Pabla, možete zamisliti koliko je njena porodica bila oduševljena s cijelom pričom.

Pokušali su spriječiti da se viđaju, smatrajući ga previše priprostim za Mariu. Ali, ona je bila tvrdoglava i buntovna, a njene riječi zašto se udala kasnije je prepričao njihov sin:

“Zaljubila sam se u njegovu želju da pomaže drugim ljudima i njegovu empatiju za one u nevolji. Nas dvoje smo se vozili u siromašne krajeve i sanjarili o tome kako ćemo tamo graditi škole za siromašne. Od samog početka, on je uvijek bio džentlmen.

Iz toga se daje zaključiti kako Maria baš i nije bila upućena u planove kriminalnog osvajanja svijeta svog muža.

Iako je za pretpostaviti da su se voljeli, to ne znači da Pablo Escobar nije žudio za užicima “sa strane”. I ne samo to, on je navodno imao nebrojene afere, najčešće s mnogo mlađim ženama. Među ljubavnicama kralja kokaina spominje se novinarka Virgina Vallejo, koja je s njim imala vezu koja je trajala pet godina, a hvalila je njegov šarm, harizmu, strast, ljubavne sposobnosti, ali i njegovu okurtnost u svojim memoarima iz 2007. s naslovom “Loving Pablo, Hating Escobar”.

Iako je možda spavao na vrećama love, Escobar je navodno imao i privatan avion samo u svrhu prevoza njegovih bilješki – čini se kako niti jedan novac ovog svijeta ne kupuje nužno slobodu.

Nakon Escobarove smrti, Maria i njihova djeca pobjegli su u Buenos Aires, bojeći se odmazde rivalskih narko kartela. Argentina im je dala azil i ona je promijenila svoje ime u Maria Isabel Santos Caballero. Prije toga, porodica je otputovala u Mozambik, a čak su i Vatikan molili za pomoć, ali bili su odbijeni.

Čak i s novim identitetom, život u Argentini nije bio jednostavan. Satima nakon što je javno otkrivena njihova prisutnost u toj zemlji 1999., Maria i Juan Pablo su uhapšeni pod optužbama pranja novca. Ne želeći se odreći svog luksuznog života i navodnih 1 milijarde dolara koje su imali od poslova s narko kartelima, izvukli su se bez posljedica. Detektivi su kasnije rekli da ih ne bi niti uhapsili tako rano da njihovi identiteti nisu bili razotkriveni.

Maria je, s druge strane, tvrdila kako je cijela istraga i hapšenje bilo politički motivisano.

Nakon cijele stvari s Argentinom, Maria je ostala neka vrsta misterije. Niko zapravo ne zna gdje je onda danas, što je za nju samu vjerovatno odlična stvar.

Budući da oboje njene djece i dalje žive u Argentini, postoji dobra šansa da ona još uvijek živi tamo, pritajena, a možda i operisana. Ali, postoje i neke tvrdnje kako se ona pod drugim identitetom preselila u Sjevernu Karolinu, u SAD. Njeno zadnje pojavljivanje u javnosti bilo je u dokumentarcu iz 2009. “Sins of my father”, s kojim je Juan Pablo tražio iskupljenje za ponašanje svog oca.

Kažu kako iza svakog moćnog muškarca stoji velika žena, ali budući da ona i 20 godina nakon njegove smrti živi pod pseudonimom, jasno je kako je Maria i cijela njena porodica platila ogromnu cijenu za kriminalan životni stil koji je Pablo odabrao.

Više od svega, Marijin život otkriva nam da biti žena gangstera nije nimalo toliko glamurozno koliko se da naslutiti kroz filmove – već se prije svodi na osvrtanje preko ramena i skrivanje cijelog života, prenosi Express.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.
Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh