Svaštara

Alkohol od 18. do 25. godine života – uništava mozak!

Spustite čašicu, djeco! Novo istraživanje pokazalo je da itekako postoji veza između opijanja u adolescentskim danima i pamćenja te učenja.

Alkohol - Neum-bih.com

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Alcoholism: Clinical & Experimental Research”. Problem se krije u tome što mozak u tom razvojnom dobu čovjeka, još uvijek nije do kraja razvijen. Učestala izloženost mozga alkoholu u adolescenciji uništavaju sinapse u mozgu koje će vam trebati kasnije u životu, piše “Ordinacija“…

Iako se nakon napunjene 18. godine u BiH alkohol može legalno kupiti, stručnjaci upozoravaju da se mozak razvija još do sredine 20-ih. Dakle, ne biste se trebali izlagati alkoholu do kasnih 20-ih.

Mozak ne funkcioniše

Spojevi u alkoholu utiču na dio mozga koji kontroliše učenje i pamćenje, kažu naučnici. Ukratko, nešto se dogodi kad pijemo alkohol kao mladi odrasli ljudi, i promijeni način na koji dijelovi velikog mozga funkcionišu.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh