Svaštara

MAFIJAŠKE MADONE: Kako su “glupe i nesposobne” žene bosova postale KRALJICE PODZEMLJA

Više od 200 naoružanih policajaca, pet specijalizovanih jednica sa psima tragačima i dva helikoptera angažovani su na hapšenju moćnog šefa sicilijanske mafije početkom decembra. Ali, ovaj “don” nije bio uobičajeni kriminalac. Zapravo, don uopšte nije bio don, već – dona.

Marija Angela di Trapani - Screenshot/RAI.it

Advertisements

Marija Angela di Trapani (49), supruga sicilijanskog kralja mafije, Salvatorea “Salvina, oči od leda” Madonija, uhapšen je prošle sedmice nakon što je utvrđeno da je bila zadužena za reorganizaciju sicilijanske Koza nostre nakon smrti dugogodišnjeg i ozloglašenog bosa Totija Rine, prenosi “Srbija Danas“…

Trapani, koju su drugi mafijaši zvali “ljubavnica kuće”, bila je zadužena za organizovanje poslova svakog pojedinačnog dijela mafije, uključujući i određivanje kazni za neposlušne. Jedan “pentito” (svjedok pokajnik, bivši član mafije) rekao je u svom svjedočenju na sudu da se Trapani ponašala kao “pravi bos”. Ona i oni kojima ona komanduje optuženi su za 33 krivična djela, uključujući i uspješne pokušaje iznuđivanja u kojima je navodno lično nadgledala prikupljanje “pizzo” (reketa) od lokanih firmi.

Zanimljivo je da je Trapani uspijela da zatrudni 2000. godine sa svojim suprugom, iako on služi doživotnu kaznu za ubistvo antimafijaškog aktiviste Libera Grasije, i to u jednom od najstrožije čuvanih zatvora gdje muž i žena nemaju pravo na “bračnu sobu”. Očinstvo je potvrđeno DNK testom, zbog čega su se zvaničnici zapitali kako je Trapani potplaćivala čuvare da zažmure i okrenu leđa da bi mogla da dolazi kod muža u zatvor kada i kako želi.

“Trapani je posljednja u nizu žena mafijaša koja je nedavno uhapšena. Štaviše, može se reći da je to trenutno trend na Siciliji. U drugim mafijaškim organizacijama, poput napolitanske Kamore, žene i dalje imaju manje bitne uloge, uglavnom prenošenje poruka, ali ne više od toga. Tradicionalno, ženama se ne vjeruje kada je riječ o važnim poslovima”, kaže Klare Longrig, autor knjige “Žene mafije” objavljene 1998. godine.

Poznat je slučaj da je sud u Palermu 1983. godine oslobodio ženu optužbe za pranje novca uz nevjerovatno objašnjenje – “žene nisu autonomne i previše su glupe da bi preuzele bitnu ulogu u teškim poslovima”.

Žene mafijaša su očigledno napredovale od tada.

U februaru prošle godine, tri bake uhapšene su nakon što su muškarci koje su usvojile iz sirotišta i odgajale ih predali policiji dokaze protiv njih. Marija Skuderi (52), Konketa Skalisi (60) i Paola Torsi (52) prozvane su “tri kraljice Kaltađirone”, prema regionu u kojim su, kako tvrde njihova usvojena djeca, vladale nasiljem.

Aurora Spano (59), supruga bosa iz kalabrijske mafije Ndrangeta, osuđena je na 25 godina zatvora, jer je predvodila grupu za šverc droge. Njen muž Luiđi Beloko dobio je 18 godina zatvora, ali za daleko lakše prestupe.

Portparol italijanske policije kaže za portal “Daily Beast” da se moglo očekivati da će žene početi da teže značajnim ulogama u mafijaškim organizacijama, posebno jer su muškarci sve češće iza rešetaka, ali i zato što se žene sve bolje poznaju biznis.

Iako se očigledno i svijet mafije kreće ka ravnospravnosti spolova, i dalje su muškarci glavni. Žene ne mogu da se razvedu od muža, a jedini način za “razvod” od mafijaša je njegova smrt, bez obzira na to koliko je žena moćna i visoko pozicionirana u mafijaškim strukturama.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh