Svaštara

Ko se sjeća doktorice Giselle Perl: Abortusima u logoru trudnicama spašavala živote

Govori li vam nešto ime doktorice Giselle Perl? Ova ginekologinja umrla je na današnji dan 1988. godine, a poznata je po tome što je u Auschwitzu bila prisiljena raditi za zloglasnog doktora Mengelea. On je na trudnicama eksperimentisao, a zatim ih slao u plinske komore.

Giselle Perl - Wikimedia.org

Advertisements

U intervjuu koji je doktorica Gisella Perl, rumunska Židovka, dala za “New York Times” 1982. godine, prisjetila se svog boravka u Auschwitzu i prvog kontakta sa dr. Josefom Mengeleom, gospodarem života i smrti u Auschwitzu, poznatijeg pod nadimkom “Anđeo smrti“.

“Doktor Mengele me je upozorio kako je moja dužnost da mu prijavim svaku trudnicu kako bi se uvjerio da se bebe lijepo razvijaju. Govorio je da trudnice idu u drugi kamp radi bolje prehrane. Poslušala sam ga, ali sam uskoro saznala da ih je koristio za istraživanja i eksperimente, a nakon toga ih je slao u smrt”, ispričala je tada Gisella, koja je u Auschwitzu izgubila supruga, sina i roditelje, piše “24sata“…

Ona je ostala živa jer su je kao doktora zadužili da radi kao asistent u ambulanti dr. Mengelea, najpoznatijeg nacističkog doktora, koji je u plinske komore poslao čak 400 hiljada ljudi.

Izvela oko 3.000 “ubistava iz milosrđa”

Uprkos profesionalnim i vjerskim uvjerenjima doktorica Perl je tada odlučila da više neće biti trudne žene u Auschwitzu. Tako će, smatrala je, spasiti nesretne žene plinskih komora, a bebe će poštedjeti brutalnih eksperimenata nakon što se rode. Počela je krišom raditi abortuse po logorskim barakama. Po noći bi radila svoja “ubistva iz milosrđa” na prljavim podovima baraka, bez medicinskih instrumenata i anestezije. Izvela je oko 3.000 abortusa, cijelo vrijeme misleći:

“Ako nakon ovoga budu smogle snage da nastave raditi i boriti se, možda jednog dana budu slobodne. Možda prežive pakao logora i ponovo osnuju porodicu i dobiju djecu!”

U nekim slučajevima trudnoće su bile toliko uznapredovale da više nije bilo moguće izvršiti abortus. Tada bi dr. Perl probijala vodenjak i ručno proširila cerviks kako bi inducirala porod. Nedonošče bi gotovo trenutno preminulo, a žene bi preživjele i bez straha nastavljale raditi.

“Ne možete ni zamisliti kako je bilo uništiti život tim bebama, ali da nisam to napravila i majka i dijete bi bili okrutno ubijeni”, kazala je Gisella za “New York Times”.

Optužba za dobrovoljnu saradnju sa nacistima

Pred kraj rata prebačena je u logor Bergen-Belsen, gdje dočekuje britansku vojsku u aprilu 1945. godine. Cijelo vrijeme u logoru dr. Perl nije znala šta joj je s porodicom. Tek poslije je saznala da su joj svi ubijeni, ali da joj je kći preživjela.

Nakon rata napustila je Evropu i otišla u New York. Tamo su je ispitivali kao saradnicu dr. Mengelea. Komisija, koja je razmatrala njen zahtjev za državljanstvom, sumnjalo je da je dobrovoljno sarađivala sa nacistima.

“Ubijeni su moj sin, moj muž, majka, otac, braća i sestre. Mene je Bog sačuvao s nekom svrhom. Ta svrha je da nastavim biti doktorica i porodim u slobodi bar onoliko koliko sam ih u logoru morala ubiti kako bih spasila majke. Ako to ne budem mogla – Bog je pogriješio, trebala sam umrijeti”, kazala im je tada.

Nakon mučnih ispitivanja dobila je državljanstvo, jer u njenu korist svjedočili su preživjeli logoraši.

“Bože duguješ mi život – zdravo dijete”

Kako su njene diplome bile izgubljene, morala je ponovno položiti sve ispite kako bi radila kao ginekolog. Zaposlila se na preporuku bivše američke prve dame Eleonor Roosevelt u bolnici “Mount Sinai Hospital” u New Yorku, gdje je tokom karijere izvela oko 3.000 porođaja i postala stručnjak za liječenje neplodnosti. Prije svakog poroda izgovarala je rečenicu:

Bože, duguješ mi život – zdravo dijete!”

Gisella Perl na kraju je uspjela pronaći i kćerku, s kojom je 1979. godine preselila u Izrael. Umrla je na današnji dan 1988. godine u 81. godini. Svoja potresna iskustva opisala je u knjizi “Bila sam doktorica u Auschwitzu“, prema kojoj je 2003. napravljen film “Out od ashes“ (“Iz pepela”).


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh