Svaštara

Naučnici potvrdili: “Selfitis”, opsesivno snimanje selfija postoji

Britanski istraživači utvrdili su postojanje stanja opsesivnog snimanja selfija, što je nazvano “selfitis”.

Selfie - Blogspot.com

Advertisements

Ova riječ prvi put se pojavila 2014. godine u okviru izmišljene vijesti u kojoj je rečeno da je “selfitis” svrstan na listu mentalnih poremeđaja odlukom Američkog psihijatrijskog udruženja, javlja “Srna”…

Naučnici su nastavili da istražuju ovaj fenomen, nakon što je proučena pojava “nomofobije” – straha od toga da se mobilni telefon nema pri ruci.

“Prije nekoliko godina, u medijima se pojavila priča o tome da je stanje selfitisa klasifikovano kao mentalni poremećaj. Iako se ispostavilo da je ta priča lažna, to ne znači da stanje selfitisa ne postoji”, izjavio je doktor Mark Grifits sa Uiverziteta Trent u Notinghamu.

Istraživanje je sprovedeno među 400 učesnika iz Indije, pošto ta zemlja ima najviše korisnika Facebooka.

Učesnici su se izjašnjavali u kojoj mjeri se slažu ili se ne slažu sa serijom konstatacija o selfijima.

Među tim izjavama bile su i rečenice “Dijeljenje selfija stvara zdravo nadmetanje sa prijateljima i kolegama” i “Osjećam da sam popularniji/a kada postavljam svoje selfije na društvene mreže”.

“Tipično je da oni koji imaju ovo stanje pate od nedostatka samopouzdanja i pokušavaju da se uklope u svoju okolinu. Oni mogu da pokažu simptome slične drugim potencijalno adiktivnim ponašanjima”, rekao je doktor Džanartanan Balakrišnan, učesnik istraživanja.

On je rekao da je postojanje selfitisa sada potvrđeno i da je potrebno obaviti dodatna ispitivanja da bi se utvrdilo kako i zašto ljudi razvijaju ovo stanje i na koji način se može pomoći najteže pogođenima.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh