Svaštara

Zašto u avionima ne daju padobrane za slučaj avio-katastrofe

Mnogim ljudima, koji su bar jednom letjeli avionom, je sigurno padalo na pamet pitanje, zašto ne daju padobarne u slučaju pada aviona.

Putnički avion - uspesnazena.com

Za odsustvo padobrana u putničkim avionima, kažu, da ima nekoliko razloga:

1. Putnički avion je veoma sigurna i pouzdana mašina. Radi poređenja: vjerovatnoća da se pogine tokom leta iznosi 1:11 000 000, a u drumskom saobraćaju 1:5 000.

2. Avion leti na visini od oko 10-12 km, brzinom 800-1000 km/h. Padobran je u takvim uslovima jednostavno beskoristan. U atmosferi je temperatura od -40 do -60 stepeni Celzijusa, razrijeđena atmosfera i praktično nema kiseonika. U takvim uslovima čovjek jednostavno neće preživjeti.

3. Svaki put kada avion uđe u zonu turbulentnosti, može da izazove paniku kod naročito osjetljivih putnika. A prisustvo padobrana može samo da pogorša atmosferu tokom leta i da let učini potpuno nepodnošljivim za neke putnike.

Drumski i avio-saobraćaj – uspesnazena.com

4. Najveća količina udesa se dešava prilikom polijetanja ili slijetanja aviona. U tom slučaju putnici jednostavno ne bi imali vremena da upotrebe padobran, jer na tako maloj visini, on jednostavno neće uspjeti da se otvori.

5. U trenutku nesreće ljudi su u panici, njima bi bilo jako teško da stave padobran i da organizovano dođu do mjesta odakle treba da skoče.

6. Imati veliki broj padobrana, za 100-500 ljudi, je veoma skupo. Avione tako opterećuju dodatnom težinom. Tako neće biti ni dovoljno mjesta za odlaganje prtljaga putnika. Pored toga, ovi bi podiglo cijenu avio karte, jer su cijene padobrana prilično visoke, piše “Uspešna žena“.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh