Svaštara

Tajna genija: Evo kako je Nikola Tesla podmlađivao svoje tijelo!

O Nikoli Tesli kao naučniku i izumitelju je puno toga napisano i izrečeno.

Nikola Tesla - Educateinspirechange.org

Još je mnogo toga o njegovom životu i radu malo poznato. Naprimjer to da je Tesla poznavao tajne starodrevne nauke joge, kao i da je dobar dio života upražnjavao neke od vježbi joge.

Advertisements

Teslu danas neki nazivaju i jogijem novovjeke nauke, zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na razini vrhunskih majstora joge, starodrevne nauke o tijelu, umu, svijesti i duši. Posmatrano, naprimjer, kroz prizmu nauke o energetskim centrima tijela ili čakrama, može se ustvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu od njih, odnosno da je dostigao visoke nivoe svijesti. Na svoj osebujan način i pod drugim nazivom, primjenjivao je vježbe joge (posebno koncentracije i meditacije) od rane mladosti i kroz njih uvelike sazrio u čovjeka neslućenih umnih sposobnosti i izuzetnih moralnih vrlina.

Tesla se smatrao vjernikom u Boga, a poštovao je sve religije. Uz kršćanstvo (pravoslavlje) iz kojeg je potekao, posebno se nadahnjivao učenjima hinduizma (tačnije znanošću Vedante). To nije bila usputna, već trajna ljubav. Jednom od svojih najboljih prijatelja, novinaru Robertu Johnsonu, darovao je knjigu o hinduizmu. Od kuda Tesli zanimanje za jogu i hinduizam?

Poznato je da se još 1893. u Chichagu, tokom Svjetskog religijskog parlamenta, susreo sa Svamijem Vivekanandom, jednim od poznatih duhovnih učitelja iz Indije, koji je među prvima širio nauku joge u SAD-u. Vivekananda je Teslu upoznao s učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja. Vivekananda je bio oduševljen Teslinim naučnim radom, a Nikola Svamijevom duhovnošću. Tesla se u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti Sanskritskim riječima akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

Da je Nikola Tesla vježbao pranajamu, svjedoči njegov prijatelj i životopisac John O’ Nill u knjizi “Nenadmašni genije – život Nikole Tesle”, objavljenoj 1944. godine:

“Pronašao je da je cijelog svojeg života osjećao neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Kada god bi duboko disao, obuzimalo ga je osjećanje lakoće, kao da mu je tijelo izgubilo težinu i može letjeti kroz zrak samo snagom njegove volje. U dječaštvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan.”

Vivekananda je Teslu upoznao s učenjem Veda, a Tesla ga je prihvatio kao prijatelja i učitelja. Vivekananda je bio oduševljen Teslinim naučnim radom, a Nikola Svamijevom duhovnošću. Tesla se u opisu fizikalne stvarnosti počeo koristiti Sanskritskim riječima akasha (prostor ili tvar) i prana (dah ili energija).

“Ono osjećanje uznesenosti koje je imao kada god bi duboko disao davalo mu je takav osjećaj lakoće da je uvjerio sebe da bi mu bilo lako letjeti kroz zrak samo ako bi mogao izmisliti neku mehaničku napravu koja bi ga odbacila i omogućila mu da savlada ono malo težine koja je, kako je mislio, još ostala u njegovom tijelu.”

“Dubokim disanjem on je pročišćavao svoja pluća, izbacujući nešto zaostalog ugljičnog dioksida koji čini hemijski “pepeo” i dobrim je dijelom trom, i zamjenjujući ga zrakom koji sadrži mješavinu isto tako tromog dušika i aktivnog kisika.

Pošto se kisik poslije toga nalazi u većoj količini nego obično, to on odmah počinje mijenjati hemijsku ravnotežu u tijelu. Podražaj na mozak proizvodi efekat koji se ne razlikuje mnogo od opijanja alkoholom. Pripadnici neke vrste vjerske sljedbe upotrebljavaju ovaj postupak da bi izazvali “tajne” ili “duhovne” doživljaje. Kako je taj 12-godišnji dječak mogao sve to znati?”.

Ne treba zaboraviti da je odrastao u porodici predanih vjernika (pravoslavni kršćani), iako je kasnije izjavljivao da vjeruje u Boga koji ne pripada niti jednoj vjeroispovijesti (u duhu učenja joge!). Kako god bilo, neosporno je već kao mladić poznavao neke od osnovnih vježbi joge i koristio se njihovom dobrobiti.

O tome je malo svjedočanstva (i zapisa), ponajviše stoga jer je bio samozatajan i skroman.

Tesla je ustrajno poricao čak i svoju osjetilnu darovitost koju je nesumnjivo posjedovao.”

Tesla je zaista ima odlike jogija: bavio se tjelovježbom (u mladosti i srednjoj dobi, šetao je, planinario i plivao), vježbao pranajamu i meditaciju, živio je u celibatu, od zrele dobi hranio se vegetarijanski, nije pušio i pio kavu, a alkoholna pića bi uzimao izuzetno rijetko, spavao je dnevno 4-5 sati, bio je dobrotvor, mirotvorac…

Vjerovao je u vječnost (promjenjivog) života prolazom kroz utjelovljenja ili reinkarnacije, jedinstvo svih stvorenja i “točak” sudbine (karmu). Razvio je – današnjim rječnikom kazano – sposobnosti kao što su: vidovitost, astralna putovanja, telepatija, prekognicija, bioenergija… Tesla nije vjerovao u “natprirodne moći”, već je sve ljudske sposobnosti nastojao naučno objasniti.

Sam Tesla o dosezima vježbi joge kaže:

“… (u mladosti) počeo sam vježbati samosavladavanje. … Kako je vrijeme prolazilo, ta snažna duhovna vježba postala je moja druga priroda. … Nakon nekoliko godina te discipline potpuno sam ovladao sobom tako da sam se mogao igrati strastima koje bi inače uništile i najsnažnijeg čovjeka.”.

Predanost jogi Tesli je nesumnjivo pomogla u njegovom naučnom i istraživačkom radu, otvorivši mu s jedne strane uvid u brojne tajne postojanja, a s druge omogućivši snagu volje, postojanost zdravlja i dogovječnost potrebne za rasvjetljavanje zagonetki prirode.

“Moramo se vježbati u umjerenosti i kontrolu naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu. To sam činio mnogo godina, održavajući sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.”, rekao je Nikola Tesla, pišu “Vestinet“…

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh